Leopard kolač je osvojio svet: Spolja izgleda kao običan hleb, ali kada ga rasečete nastaje magija!
Naučite da pravite ovaj kolač po receptu najpoznatijeg grčkog kuvara Akisa Petretzikisa
Sastojci za leopard kolač:
380ml mlakog mleka
1 kašika kvasca
100 gr šećera
1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašičica ekstrakta vanile
560gr tvrdog brašna
prstohvat soli
30 gr putera na sobnoj temperaturi
Za crnu teksturu:
50 grama istopljene čokolade za kuvanje
10 grama kakao pudera
Za braon teksturu:
30 grama kakao pudera
20 ml mleka
Priprema testa:
U posudu dodajte mleko, kvasac, šećer i so. Ostavite 5 do 10 minuta da se kvasac aktivira.
Dodajte vanilu, bršano, so, maslac i mutite dodajući brzine 5 do 7 minuta dok ne dobijete testo.
Smeša će biti prilično lepljiva, pa ćete morati da je vadite uz malo brašna iz posude.
Podelite testo na dva jednaka dela, a jedan od njih podelite na pola.
Komade testa stavite u tri odvojene posude. Najveći komad biće bele boje. Sve tri posude pokrijte plastičnom folijom i ostavite sat vremena da se testo digne.
Priprema crne smeše:
U posudu u kojoj se nalazi manji deo testa dodajte čokoladu, kakao prah i gnječite dok se boja ne integriše u testo. Ponovo vratite foliju i ostavite još sat da se testo digne.
Priprema smeđe smeše:
U posudu u kojoj se nalazi drugi manji deo dodajte kakao prah, mleko i umešajte rukom testo. Ponovo vratite foliju i ostavite još sat da se testo digne.
Priprema leopard kolača:
Svaki od tri komada testa isecite na 6 delova.
Uzmite jedan komad crnog testa i rukama ga razvaljajte u traku dužine 50cm. Oklagijom je razvucite u širinu od 5 do 6cm.
Uzmite komad smeđeg testa u razvaljajte ga rukama takođe u traku od 50cm. Smeće testo stavite u crno u razvaljajte. Na kraju ćete dobiti kombinaciju smeđeg testa u crnom.
Uzmite sada jedan komad belog testa i opet ga razvaljajte u traku dužine 50cm. Traka neka bude široka 5 do 6cm. Stavite crnu i braon traku i zajedno ih urolajte. Na kraju ćete dobiti traku testa koja će spolja biti bela, a između će biti crna, u kojoj je će biti smeđa traka.
Sledite isti postupak za sve komade testa.
Prerežite sve komade testa na pola, razvaljajte ih dok svaki komad ne bude dugačak 35cm i stavite ih u pleh dimenzija 35x10cm.
Pokrijte i ostavite još sat vremena da se testo digne.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite 30 do 35 minuta.
Ostavite hleb da se dobro ohladi, premažite namazom od lešnika (po želji), iseckajte na komade i tek tada ćete videti rezultate.
Prijatno!
(Telegraf.rs)