Leopard kolač je osvojio svet: Spolja izgleda kao običan hleb, ali kada ga rasečete nastaje magija!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučite da pravite ovaj kolač po receptu najpoznatijeg grčkog kuvara Akisa Petretzikisa

foto: printscreen/youtube/Akis Petretzikis Kitchen

Sastojci za leopard kolač:

380ml mlakog mleka

1 kašika kvasca

100 gr šećera

1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašičica ekstrakta vanile

560gr tvrdog brašna

prstohvat soli

30 gr putera na sobnoj temperaturi

Za crnu teksturu:

50 grama istopljene čokolade za kuvanje

10 grama kakao pudera

Za braon teksturu:

30 grama kakao pudera

20 ml mleka

foto: printscreen/youtube/Akis Petretzikis Kitchen

Priprema testa:

U posudu dodajte mleko, kvasac, šećer i so. Ostavite 5 do 10 minuta da se kvasac aktivira.

Dodajte vanilu, bršano, so, maslac i mutite dodajući brzine 5 do 7 minuta dok ne dobijete testo.

Smeša će biti prilično lepljiva, pa ćete morati da je vadite uz malo brašna iz posude.

Podelite testo na dva jednaka dela, a jedan od njih podelite na pola.

Komade testa stavite u tri odvojene posude. Najveći komad biće bele boje. Sve tri posude pokrijte plastičnom folijom i ostavite sat vremena da se testo digne.

Priprema crne smeše:

U posudu u kojoj se nalazi manji deo testa dodajte čokoladu, kakao prah i gnječite dok se boja ne integriše u testo. Ponovo vratite foliju i ostavite još sat da se testo digne.

Priprema smeđe smeše:

U posudu u kojoj se nalazi drugi manji deo dodajte kakao prah, mleko i umešajte rukom testo. Ponovo vratite foliju i ostavite još sat da se testo digne.

Priprema leopard kolača:

Svaki od tri komada testa isecite na 6 delova.

Uzmite jedan komad crnog testa i rukama ga razvaljajte u traku dužine 50cm. Oklagijom je razvucite u širinu od 5 do 6cm.

Uzmite komad smeđeg testa u razvaljajte ga rukama takođe u traku od 50cm. Smeće testo stavite u crno u razvaljajte. Na kraju ćete dobiti kombinaciju smeđeg testa u crnom.

Uzmite sada jedan komad belog testa i opet ga razvaljajte u traku dužine 50cm. Traka neka bude široka 5 do 6cm. Stavite crnu i braon traku i zajedno ih urolajte. Na kraju ćete dobiti traku testa koja će spolja biti bela, a između će biti crna, u kojoj je će biti smeđa traka.

Sledite isti postupak za sve komade testa.

Prerežite sve komade testa na pola, razvaljajte ih dok svaki komad ne bude dugačak 35cm i stavite ih u pleh dimenzija 35x10cm.

Pokrijte i ostavite još sat vremena da se testo digne.

Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite 30 do 35 minuta.

Ostavite hleb da se dobro ohladi, premažite namazom od lešnika (po želji), iseckajte na komade i tek tada ćete videti rezultate.

Prijatno!

(Telegraf.rs)