Vrsta pasulja koja je mnogo ukusnija od običnog: Kažu da je ovako spremljen pravi orgazam za nepce
Da li ste čuli za rujavi pasulj?
Za dobijanje „rujavog pasulja“ treba sačekati da se zrna dovoljno razviju i mahuna smežura, a za zreo pasulj, da zrna potpuno sazru.
Ovaj pasulj je veoma ukusan, ali ga treba zapržiti drugačije nego stari pasulj.
Tri četrvtine kilograma rujavog pasulja kupiti okrunjenog. Zatim ga oprati i pristaviti s manje vode nego što je potrebno za običan pasulj, pošto će se rujavi pasulj brže skuvati.
Ovaj pasulj nije izdašan kao stari i zato ga treba uzeti dvaput više nego što bi se uzelo od starog. Pasulj pristaviti u hladnu vodu i odmah naseći 2-3 glavice crnog luka, pa staviti i jednu baburu.
Kad je pasulj dovoljno mekan, posoliti ga i zapržiti na sledeći način:
U šerpu staviti 1 kašiku maslaca ili masti, dodati 1 kašiku brašna, zapršku propržiti, ali u nju ne stavljati alevu papriku. Zatim zapršku izručiti u pasulj i gledati da pasulj bude čorbast jer se rujavi pasulj nikada ne pravi gust.
Po želji može se staviti u pasulj i par listića nane, koji će mu dati naročito dobar ukus.
(Telegraf.rs)