Okršaj makaronsa protiv vanilica: Koji od ova dva kolača više volite?
Makaronsi su popularniji u svetu, ponajviše zbog svog izgleda, a vanilice su zaštitni znak Srbije. Naučite da pravite i jedan i drugi kolač.
I jedan i drugi su neodoljivi. Makaronsi su laganiji, nema šta. Međutim, možda ćemo biti malo pristrasniji i izabrati vanilice. Šta vi kažete?
U nastavku pročitajte recept i za jedan i za drugi kolač.
VANILICE
Sastojci:
1 kg brašna
500 g masti
2 dl jogurta
1 šolja šećera
3 kesice vanilin šećera
prah šećer
džem od šljiva ili kajsija
Priprema:
Mikserom umutiti mast sa šećerom, pa dodati jogurt. Postepeno dodavati brašno i umesiti glatko testo. Radnu površinu dobro posuti brašnom, pa rastanjiti testo na debljinu od 5 mm. Čašicom ili kalupom vaditi vanilice i ređati ih u pleh obložen papirom za pečenje.
Na temperaturi od 150 stepeni Celzijusa peći vanilice 15-ak min. Obratiti pažnju da ne porumene previše. Prohladiti ih, pa spajati džemom. Gotove vanilice valjati u prah-šećer pomešan sa vanilin šećerom.
MAKARONSI
Sastojci:
4 belanaca
70 g šećera
230 g šećera u prahu
120 g mlevenog badema
Prstohvat soli
prehrambena boja
fil po želji (kakao krem, džem, slatka pavlaka, šlag krem...)
Priprema:
1. Zagrejati rernu na 150 stepeni. Belanca i šećer mutiti mikserom, dok ne dobijete čvrst šam. Zatim dodajte prehrambenu boju i mutiti još minut.
2. Prosejte badem, šećer u prahu i so dva puta, kako biste odstranili sve moguće grudvice. Postepeno i pažljivo spojite to sa šamom od belanaca. Smesa treba da bude glatka i gusta, da se ne razliva. Spojite dva kolača i nafilujte ih između. Za to možete koristiti džem ili slatku pavlaku, krem šlag ili običnu rastopljenu čokoladu.
3. U pleh postavite papir za pečenje, a zatim špricem oblikujte smesu u male loptice. Pecite 15-20 minuta.
(Telegraf.rs)