Okršaj makaronsa protiv vanilica: Koji od ova dva kolača više volite?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Makaronsi su popularniji u svetu, ponajviše zbog svog izgleda, a vanilice su zaštitni znak Srbije. Naučite da pravite i jedan i drugi kolač.

foto: pixabay.com/Telegraf

I jedan i drugi su neodoljivi. Makaronsi su laganiji, nema šta. Međutim, možda ćemo biti malo pristrasniji i izabrati vanilice. Šta vi kažete?

U nastavku pročitajte recept i za jedan i za drugi kolač.

VANILICE

Foto: pinterest.com

Sastojci:

1 kg brašna

500 g masti

2 dl jogurta

1 šolja šećera

3 kesice vanilin šećera

prah šećer

džem od šljiva ili kajsija

Priprema:

Mikserom umutiti mast sa šećerom, pa dodati jogurt. Postepeno dodavati brašno i umesiti glatko testo. Radnu površinu dobro posuti brašnom, pa rastanjiti testo na debljinu od 5 mm. Čašicom ili kalupom vaditi vanilice i ređati ih u pleh obložen papirom za pečenje.

Na temperaturi od 150 stepeni Celzijusa peći vanilice 15-ak min. Obratiti pažnju da ne porumene previše. Prohladiti ih, pa spajati džemom. Gotove vanilice valjati u prah-šećer pomešan sa vanilin šećerom.

MAKARONSI

foto: pixabay.com

Sastojci:

4 belanaca

70 g šećera

230 g šećera u prahu

120 g mlevenog badema

Prstohvat soli

prehrambena boja

fil po želji (kakao krem, džem, slatka pavlaka, šlag krem...)

Priprema:

1. Zagrejati rernu na 150 stepeni. Belanca i šećer mutiti mikserom, dok ne dobijete čvrst šam. Zatim dodajte prehrambenu boju i mutiti još minut.

2. Prosejte badem, šećer u prahu i so dva puta, kako biste odstranili sve moguće grudvice. Postepeno i pažljivo spojite to sa šamom od belanaca. Smesa treba da bude glatka i gusta, da se ne razliva. Spojite dva kolača i nafilujte ih između. Za to možete koristiti džem ili slatku pavlaku, krem šlag ili običnu rastopljenu čokoladu.

3. U pleh postavite papir za pečenje, a zatim špricem oblikujte smesu u male loptice. Pecite 15-20 minuta.

(Telegraf.rs)