Originalni recept pravo iz Hilandara: Milutinovi medenjaci na vodi za sve one koji poste
0
Vreme čitanja: oko 1 min.
Božićni post je u toku, a pravo iz Hilandara stiže recept koji je pogodan i za one koji poste na vodi
Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock
Tokom posta slede nezaobilazni Milutinovi medenjaci na vodi, recept iz knjige "Svetogorski kuvar" (Onufrije Hilandarac).
Sastojci:
-1 kg brašna
-600 gr šećera
-2 kašike meda
-20 gr sode bikarbone
-4 dl vode
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i zamesite testo. Brašnjavim rukama uzimajte po malo testa i oblikujte medenjake. Poređajte ih u tepsiju na pek papir i pecite na 180°S.
Autor otac Onufrije Hilandarac sakupljao je godinama recepte na Svetoj Gori Atonskoj i kao sabrat naše najveće svetinje manastira Hilandara, sročio sve i objavio u knjizi "Svetogorski kuvar".
Ona nije samo klasičan kuvar, već recepti u sintezi sa životnim pričama i pogledima na svet kroz prizmu jednog Svetogorca.
(Telegraf.rs)