Originalni recept pravo iz Hilandara: Milutinovi medenjaci na vodi za sve one koji poste

Vreme čitanja: oko 1 min.

Božićni post je u toku, a pravo iz Hilandara stiže recept koji je pogodan i za one koji poste na vodi

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Tokom posta slede nezaobilazni Milutinovi medenjaci na vodi, recept iz knjige "Svetogorski kuvar" (Onufrije Hilandarac).

Sastojci:

-1 kg brašna

-600 gr šećera

-2 kašike meda

-20 gr sode bikarbone

-4 dl vode

Priprema:

Pomešajte sve sastojke i zamesite testo. Brašnjavim rukama uzimajte po malo testa i oblikujte medenjake. Poređajte ih u tepsiju na pek papir i pecite na 180°S.

Autor otac Onufrije Hilandarac sakupljao je godinama recepte na Svetoj Gori Atonskoj i kao sabrat naše najveće svetinje manastira Hilandara, sročio sve i objavio u knjizi "Svetogorski kuvar".

Ona nije samo klasičan kuvar, već recepti u sintezi sa životnim pričama i pogledima na svet kroz prizmu jednog Svetogorca.

(Telegraf.rs)