Šta sa ostacima hrane od praznika? 4 recepta za fantastične sendviče kakve još niste probali
Odmaknite se od kante za otpatke s hranom - prokelj, ćuretina, grilovano povrće, kobasice i salata mogu se iskoristiti za vrhunske sendviče
Evo neobinih recepta za sendviče iz jedne čuvene londonske pekare, koje je za Guardian pripremila Rebeka Ostin, suonivač "The Dusty Knuckle Bakery".
Sendvič s prokeljom
Priprema se za 25 minuta
Sastojci:
- 1 velika šaka oraha
- 1 kašika putera ili maslinovog ulja
- So i crni biber
- 1 kašika meda
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 5-10 glavica iseckanog prokelja
- Ostaci sira, isečeni na komade (stilton, bri ili čedar su najbolji)
- Sok od ½ limuna
- rendani parmezan, po ukusu
- Dve kriške hleba dobrog kvaliteta
U tiganj na tihu vatru stavite orahe, puter ili ulje i prstohvat soli. Kada se puter otopi, protresite posudu da se orasi umaste. Držite na laganoj vatri dok orasi ne počnu da se prže: to možete da uradite i u rerni zagrejanoj na 150C za oko 12 minuta. Dodajte med i promešajte, pa pržite još dva minuae, dok ne postanu zlatno-braon.
Na srednje jakoj vatri zagrejte ekstra-devičansko maslinovo ulje, dodajte povrće i začinite, pa pržite oko dva minuta. Uklonite sa vatre, dodajte sir, prelijte sokom od limuna i pospite rendanim parmezanom.
Stavite pripremljeno povrće između dva komada hleba, dodajte orahe i poslužite.
Ćuretina (ili neko drugo meso) sa sosom od dunja
Priprema se za 20 minuta
Sastojci:
- 1 kašika putera ili maslinovog ulja
- So i biber
- Tanko narezana ćuretina (ili drugo meso koje vam je ostalo)
- Dve kriške hleba dobrog kvaliteta
- Malo potočarke, oprane i osušene
Za sos od dunja (aioli)
- 2 kašike džema ili želea od dunja
- 1 čen belog luka, oguljen i zgnječen
- prstohvatom soli
- Sok od ½ limuna
- 100ml maslinovog ulja
Za dresing
- 2 kašike belog vinskog sirćeta
5 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
Prvo naravite aioli sos. Stavite džem od dunje, beli luk i limunov sok u procesor za hranu (ili koristite štapni mikser) i promešajte. Polako dosipajte 100ml maslinovog ulja da bi se sjedinilo: izgledaće kao obojeni majonez. Probajte, dodajte začine ako želite i ostavite sos da odstoji malo.
U tiganju na srednjoj vatri propržite iseckano i začinjeno meso, dok ne porumeni. Izvadite meso, a zatim u preostaloj masnoći pržite hleb oko 30 sekundi sa svake strane.
Operite potočarku, procedite i ostavite da se osuši na krpi. Napravite preliv: snažno izmućkajte sirće i ekstra devičansko maslinovo ulje, a zatim dodajte šećer po ukusu, ako je potrebno. Začinite potočarku po ukusu.
Da biste napravili sendvič, stavite meso na krišku hleba, prelijte ga aioli sosom i završite sa salatom od potočarke. Dodajte i komadiće hrskave kožice mesa, oko kojih ste se otimali tokom božićne večere.
Ako imate kestenje, skuvajte neki, ogulite ih i naseckajte na krupnije komade, a zatim pržite na malo putera dok ne postanu hrskavi. Oni dodaju ljupku notu ovom sendviču.
Grilovano povrće, lešnik i sos od ljutih paprika
Za ovaj recept možete koristi originalni „harissa“ sos, koji se proizvodi u zemljama Magreba, a prodaje i kod nas, možete upotrebiti i bilo koji drugi kupovni sos od ljutih paprika, a možete da ga napravite i sami
Priprema se 25 minuta
Sastojci:
- 1 kašika meda (ili smeđeg šećera)
- Ekstra devičansko maslinovo ulje
- 1 kašika smrljenih semenki komorača
- 5 šargarepa, kuvanih ili sirovih, prepolovjenih po dužini
- 5 cvekli, kuvanih ili sirovih, isečenih na četvrtine
- So i biber
- 1 šaka oljuštenih i smrvljenih lešnika
- 1 prstohvat čilija
- 3 prstohvata vanil-šećera
- 2 kriške hleba dobrog kvaliteta
Za sos od ljutih paprika
- 3 prstohvata semena kumine
- 3 prstohvata kima
- 10 crvenih čili papričica
- 1 pečena paprika, može i iz tegle
- 1 čen belog luka, oguljen i zgnječen
- 1 prstohvat slatke paprike
- 1 kašika vinskog sirćeta
Zagrejati rernu na 190C. U šolji pomešajte med, tri kašike ulja i semenke komorača. Dodajte šargarepu i cveklu, malo soli i bibera, pa ponovo izmešajte. Ubacite u veću posudu za pečenje i stavite u rernu na 10 minuta ako je povrće kuvano, odnosno 40 minuta ako je sirovo.
U posebnoj posudi pomešajte lešnike sa kašičicom ulja, čilijem i vanil-šećerom i začinite solju. Poređajte ih u tepsiju u jednom sloju i pecite 10 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Ostavite da se ohladi.
Da biste napravili sos, stavite kim i kumin u tiganj i grejte tri minuta, dok semenke ne puknu i ne poprime zlatnu boju. Izvadite iz tiganja i zdrobite, koristeći nož ili mlin za začine. Stavite čili, crvenu papriku, beli luk, papriku i mlevene začine u blender i blendajte dok smesa ne postane glatka. Umešajte sirće i kašičicu maslinovog ulja.
Izvadite povrće iz rerne i kad se dovoljno ohladi, pomešajte ga sa malo sosa i lešnicima, i ubacite između dva komada hleba. Ako želite, možete dodati malo začinjene potočarke ili neke druge zelene salate.
Kobasica i povrće
Priprema se za 30 minuta
Sastojci:
- 4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 100g kuvane kobasice preostale od večere ili sirove kobasice, isečene na krupne komade
- 6 semenki komorača, smrvljenih
- 1 čaša belog vina
- sok od 1 limuna
- 1 kašika krem sira ili plavog sira
- So i biber
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- ¼ crvene čili parpike, posoljene i sitno iseckane, ili prstohvat čilija
- malo iseckanog povrća preostalog od večere (blitve, kupusa, prokelja, brokolija na primer)
- 1 šaka rendanog parmezana (nije obavezno)
- 2 kriške hleba dobrog kvaliteta
Ispžite komade kobasica na tihoj vatri. Pojačajte toplotu, dodajte semenke komorača i vino. Dodajte isceđeni limunov sok, krem sir ili plavi sir. Začinite biberom i ostavite na vrlo tihoj vatri ili isključite. Preostalo ulje zagrejte u tavi i dodajte beli luk i čili. Kada počne da ključa, dodajte povrće i kuvajte na srednje jakoj vatri pet do osam minuta, dok ne omekša. Začinite i dodajte šaku naribanog parmezana, ako želite. Ispecite na tiganju obe kriške hleba s jedne strane.
Na tostiranu strana hleb stavite kobasice, a nakon toga usitnjeno povrće. Poklopite drugom kriškom hleba, s tostiranom stranom nadole.
V.N.