Supa po tradicionalnom receptu ruskih baka koju je i Tolstoj obožavao: "Šči i kaša, hrana naša"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruska supa Šči je već 1.000 godina zastupljena na njihovoj trpezi

Foto: Shutterstock

Šči je tradicionalna ruska supa od kupusa. Nastala je pre više od hiljadu godina, ali se recept kroz istoriju menjao sve do danas.

Šči je bila hrana bogatih i siromašnih, a danas je jedno od najpoznatijih ruskih jela čiji su glavni sastojci kiseli kupus i crveni luk.

Ima karakterističan kiseli ukus, a priprema je vrlo jednostavna.

  • 500 g govedine sa koskom
  • 1 veza zeleni
  • 1 lovorov list
  • 3 zrna bibera
  • 500 g kiselog kupusa (ribanca)
  • 3 kašike masti
  • 100 g crnog luka
  • 2 kašike brašna
  • 1 čaša kisele pavlake

Meso staviti u lonac, naliti hladnom vodom i ostaviti da se kuva.

Očišćenu vezu zeleni oprati i iseći ne suviše sitno i dodati u lonac. Dodati lovorov list i biber.

Oprati kupus, ako je previše kiseo, preliti ga ključalom vodom i staviti da se ocedi.

Na masnoći propržiti crni luk i dodati brašno, spustiti kupus i sipati u lonac sa mesom, pa kuvati dok kupus i meso ne budu skuvani.

Ako šči nije dovoljno kiseo treba dodati sok od kupusa (raso).

Prokuvati šči i pred služenje začiniti kiselom pavlakom.

Prijatno!

(T.T./Telegraf.rs)