Supa po tradicionalnom receptu ruskih baka koju je i Tolstoj obožavao: "Šči i kaša, hrana naša"
Ruska supa Šči je već 1.000 godina zastupljena na njihovoj trpezi
Šči je tradicionalna ruska supa od kupusa. Nastala je pre više od hiljadu godina, ali se recept kroz istoriju menjao sve do danas.
Šči je bila hrana bogatih i siromašnih, a danas je jedno od najpoznatijih ruskih jela čiji su glavni sastojci kiseli kupus i crveni luk.
Ima karakterističan kiseli ukus, a priprema je vrlo jednostavna.
- 500 g govedine sa koskom
- 1 veza zeleni
- 1 lovorov list
- 3 zrna bibera
- 500 g kiselog kupusa (ribanca)
- 3 kašike masti
- 100 g crnog luka
- 2 kašike brašna
- 1 čaša kisele pavlake
Meso staviti u lonac, naliti hladnom vodom i ostaviti da se kuva.
Očišćenu vezu zeleni oprati i iseći ne suviše sitno i dodati u lonac. Dodati lovorov list i biber.
Oprati kupus, ako je previše kiseo, preliti ga ključalom vodom i staviti da se ocedi.
Na masnoći propržiti crni luk i dodati brašno, spustiti kupus i sipati u lonac sa mesom, pa kuvati dok kupus i meso ne budu skuvani.
Ako šči nije dovoljno kiseo treba dodati sok od kupusa (raso).
Prokuvati šči i pred služenje začiniti kiselom pavlakom.
Prijatno!
(T.T./Telegraf.rs)