Srpskom projom protiv korone: Ovo je hleb za koji vam ne treba kvasac, samo voda i brašno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kvasac vam uopšte nije ni potreban

Za proju nije potreban kvasac / foto: RINA

Nestašica kvasca vlada u Srbiji, a ljudi koji su nakupovali velike zalihe brašna ne znaju kako da ga upotrebe. Međutim, rešenje se krije u staroj, dobroj, srpskoj proji jer za nju su potrebna samo dva sastojka – voda i brašno!

- Proja pravljena na starinski način, bez dodataka, zapravo je i najukusnija. Ona se jela u sirotinjskim kućama i po manastarima, oni malo bogatiji mesili su žute pogače - priča Mladena Gojković iz Čačka.

Mladena se snašla u nestašici kvasca / foto: RINA

Srpska proja našla se na listi među najboljim svetskim hlebovima, a ono što je najbitnije jeste da za njeno spremanje i odličan ukus, kvasac nije ni potreban.

- Voda i kukuruzno brašno, a da bi bila posna nekad se pleh čak podmazivao voskom, a ne mašću. Ne sme se zakuvati ni mnogo retko, ni mnogo gusto, već srednje da bi se proja lepo ispekla. Najbolji ukus ima ako se peče u šporetu na drva - savetuje ova domaćica.

Bogata trpeza u doba korone / foto: RINA

Nekad se brašno mlelo u vodenicama potočarama, a na proji su odrastale generacije i generacije, pa nas ovaj korona virus zaista vraća korenima.

- Dok smo jeli proju svi smo bili zdraviji, a kako se prešlo na beli hleb sve češće obolevamo. Trpeza u Šumadiji ne može ni sad da se zamisli bez proje, ali tu je pored i još deset vrsta hlebova, pa se mladi uvek dohvate ovih modernih - kaže Mladena.

(Telegraf.rs/RINA)