Internet "trese" rasprava oko toga koliko dugo treba kuvati jaja: Evo koliko minuta je potrebno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako želite savršeno kuvano jaje, evo koliko minuta mora da se kuva

Foto: Shutterstock

Jedna kuvarica je pokrenula burnu raspravu na društvenim mrežama o tome kako bi trebalo da izgledaju savršeno kuvana jaja.

Osnivačica sajta The Pantry Mama, Kejt Fribairn iz Zapadne Australije podelila je grafiku koja prikazuje koliko dugo treba da kuvate jaja - u zavisnosti od toga da li želite da žumance postane tečnije, kremasto ili potpuno čvrsto.

- Koje vi preferirate? - upitala je fanove na Fejsbuku.

Jaja su bila različitih vrsta, a vreme kuvanja je variralo od 2 i po do 15 minuta.

Jedna žena je rekla da kuva svoja jaja u zavisnosti od toga s čim ih poslužuje.

- Dva i po minuta ako ga stavljam u tost, ali devet minuta za sendvič od jaja, salate i majoneza. Njam - napisala je.

Ovako izgleda jaje koje se kuva 2 i po minuta / foto: pixabay.com

Druga kaže da više voli da jaja budu potpuno kuvana.

- 15 minuta. Ne želim nikakvu salmonelu ili da mi curi žumance. Drugo, mnogo ih je lakše oguliti kada se duže kuvaju.

Iako sve zavisi od ličnog ukusa, grafikon pokazuje kako će jaja izgledati posle koliko minuta kuvanja.

foto: pixabay.com

Ako se jaja kuvaju samo 2 minuta, belance će dobiti kremastu konzistenciju, a žumace će i dalje biti sirovo. Posle tri minuta, belance se delimično skuva, a žumance postaje kremasto.

Posle, na primer, sedam minuta belance će biti čvrsto, žumance delimično, dok će u srediti curiti.

Posle 11 minuta, belance je potpuno čvrsto, a žumance delimično kuvano sa mekanijim središtem.

Tek između 13 i 15 minuta, možemo reći da su belance i žumance potpuno skuvani.

Video: Naterao je da zaglavi jaje u vrata i onda se smejao kao lud

(T.T./Telegraf.rs)