Ovako se pravi jedina prava crnogorska cicvara: Evo koji sir je najbolje izabrati da bi uspela 100%

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cicvara je tradicionalno jelo koje se obično priprema na severu Crne Gore, ali i u nekim delovima Hercegovine

Foto: Sutterstock

Da bi bila prava, cicvara prema receptu iskusnih domaćica mora da pliva u masnoći.

Tradicionalna crnogorska cicvara se priprema od kukuruznog brašna i sira, a kada bude gotova imajte na umu da sve "pršti" od kalorija, pa nije baš dobro jelo za one koji su na dijeti.

Upravo zato što je puna kalorija, cicvara je imala za cilj da u vreme kada se radilo u polju i oko stoke, pruži dovoljno energije za težak celodnevni rad.

A evo i kako se priprema:

  • 500 gr punomasnog sira
  • 2 dl mleka
  • 2 dl vode
  • kukuruzno brašno po želji
  • 200 gr starog kajmaka
  • so po poželji

Priprema:

Foto: Sutterstock

U šerpu sipajte vodu i mleko i ostavite ih na vatri da se zagreju. Za to vreme izmrvite sir i stavite ga u vruće mleko i vodu da se zajedno kuvaju.

Stari sirevi su bolji za pripremu jer daju specifičan i jači ukus.

Nakon ključanja, smesi dodajte kukuruzno brašno i mešajte sve vreme dok se ne stvore grudvice.

Kada se smesa ujednači dodajte i kajmak, te sve zajedno kuvajte još deset minuta uz neprekidno mešanje.

Upravo je neprestano i dugo mešanje tajna savršene crnogorske cicvare.

Prijatno!

(T.T./Telegraf.rs)