Starinski recept za fenomenalni kompot od breskvi koji uspeva baš svima
Pijace i prodavnice su pune ovog divnog ukusnog voća
Otkrivamo vam najjednostavniji recept za pripremu kompota od breskvi koji uspeva baš svima, čak i početnicima u pripremanju zimnice.
Pored kuvanja džemova i zamrzavanja, voće se za zimske dane može sačuvati i u vidu kompota, te se njime možete sladiti tokom hladnih dana - kada vam je potrebna dodatna doza vitamina.
Sve što vam je potrebno za pripremu kompota su 3 kg breskvi, po 6 kasika šežera za 1 teglu od 750 g i voda.
Breskve prvo operite, oljuštite i izvadite koštice. Ako su krupne isecite ih na četvrtine, a zatim ih složite u čiste tegle.
Dodajte šećer - po 6 kašika za svaku teglu od 750 g.
Sipajte hladnu vodu tako da prekrije voće i zatvorite tegle. Na dno većeg i dubljeg lonca staviti platnenu krpu, poređati tegle, ali paziti da se ne dodiruju.
Sipati vodu tako da ih prekriva bar za 1 cm. Kad prokljuca, kuvati 5 minuta, a zatim pažljivo izvaditi i ostaviti ih da se ohlade.
Šećer koji ostane na dnu postepeno ce se rastopiti. Od ove kolicine moze se napuniti 6 tegli od 750 g.
(Telegraf.rs)