Ovako se sprema originalan bolonjeze sos: Bez jednog sastojka Italijani ne mogu da zamisle jelo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Paradajz se ne koristi u pripremi sosa, a jedan sastojak je ključan

Foto: Pixabay

Da li ste ovo vreme pogrešno spremali špagete bolonjeze? Verovatno zato što se tradicionalni italijanski recept mnogo razlikuje od jela koje ljudi iz drugih delova sveta spremaju kod kuće.

Ako pitate bilo kojeg Italijana, reći će vam da većina ljudi ne zna pravilno da kuva špagete bolonjeze.

Prema kuvaru Đinu Dekampu, postoje pravila koja treba da se pridržavate prilikom pravljenja jela.

Koristite dve različite vrste mesa

- Često ljudi koriste samo govedinu ili jagnjetinu. Ali tradicionalni način spremanja sosa bolonjeze podrazumeva upotrebu dve različite vrste mesa - govedinu i svinjetinu. Razlog je taj što će vam svinjetina dati snagu i specifičan ukus, a govedina teksturu - kaže italijanski gastronom.

Foto: Pixabay

Dodajte mleko u sos

Tajna fantastičngo sosa se krije u mleku. Kada se meso spoji sa mlekom, tukstura postaje mnogo bolja. Prema Đinu, trebalo bi da dodate i 2 kašike vina i bujon za supu da biste poboljšali ukus. Ako dodate vino morate da kuvate malo duže - u suprotnom, vaš sos će imati kiseo ukus.

- Hajde da razgovaramo o tečnosti koja ide u bolonjeze sos - tečnost broj 1 - vino. Morate prvo da stavite vino jer želite da alkohol ispari i da se zadrži aroma. Tečnost broj 2 - mleko sa puno masti. Tečnost broj 3 - pileći ili goveđi bujon - objašnjava Đino.

foto: pixabay.com

Ne dodajte paradajz

- U tradicionalni sos od bolonjeze nikada ne smete sipati seckani paradajz. Bolonjeze sos se pravi bez paradajza. Jedino što koriste je pire ili koncentrat paradajza - koji je potpuno drugačiji - tvrdi italijanski kuvar.

(Telegraf.rs)