Najlakši tradicionalni kolač koji se pravi od samo nekoliko sastojaka: Vraćamo pekmezaru u modu!
2
Vreme čitanja: oko 1 min.
U pitanju je stari srpski kolač koji vole sve generacije
Foto: Shutterstock
Pekmezara je starinski kolač koji se jako lako pravi, a u nastavku pogledajte i kako.
Umesite testo i razvucite ga, pa savijene listove podmažite maslinovim uljem.
Poređati po testu, ovde-onde, gomilice pekmez od šljiva i krupno stučene orahe (nesamlevene).
Napraviti savijaču, podmazati dno tepsije, pa ispeći.
Kad je pekmezara pečena, preliti je šerbetom napravljenim kao za suvu pitu ili baklavu.
Kako se pravi šerbet?
2-3 kašičice šećera stavite u džezvu i zagrejte na ringli.
Šećer će se brzo otopiti, zato je bolje da se ne udaljavate od šporeta, jer lako zagori. Čim postane tečan i zlatne boje, odmah sipajte mleko (2-3 dl) u džezvu, a zatim pustite da provri.
Ostavite malo da se prohladi, pa prelijte pekmezaru.
Prijatno!
Pročitajte još:
Domaći pekmez od šljiva bez šećera: Bakin recept koji generacije čuvaju
(Telegraf.rs)