Najlakši tradicionalni kolač koji se pravi od samo nekoliko sastojaka: Vraćamo pekmezaru u modu!

Vreme čitanja: oko 1 min.

U pitanju je stari srpski kolač koji vole sve generacije

Foto: Shutterstock

Pekmezara je starinski kolač koji se jako lako pravi, a u nastavku pogledajte i kako.

Umesite testo i razvucite ga, pa savijene listove podmažite maslinovim uljem.

Poređati po testu, ovde-onde, gomilice pekmez od šljiva i krupno stučene orahe (nesamlevene).

Napraviti savijaču, podmazati dno tepsije, pa ispeći.

Kad je pekmezara pečena, preliti je šerbetom napravljenim kao za suvu pitu ili baklavu.

Kako se pravi šerbet?

2-3 kašičice šećera stavite u džezvu i zagrejte na ringli.

Šećer će se brzo otopiti, zato je bolje da se ne udaljavate od šporeta, jer lako zagori. Čim postane tečan i zlatne boje, odmah sipajte mleko (2-3 dl) u džezvu, a zatim pustite da provri.

Ostavite malo da se prohladi, pa prelijte pekmezaru.

Prijatno!

Pročitajte još:

Domaći pekmez od šljiva bez šećera: Bakin recept koji generacije čuvaju

(Telegraf.rs)