Burek od pečenih kora sa mesom: Kada ga jednom probate, pravićete ga uvek

Vreme čitanja: oko 1 min.

Toliko sočan da se topi u ustima

Foto: Wikimedia/Nikola Škorić

Otkrivamo vam recept za najukusniji burek sa mesom kakav do sada niste imali priliku da probate!

Burek se sprema od domaće izrađenih kora, zbog čega ima posebno lepu aromu i doslovno se topi u ustima.

Priprema:

Oprati i samleti na mašini za meso 1/2 kilograma svinjskog i 1/2 kilograma goveđeg mesa.

U šerpu sipati malo maslaca da se istopi,  pa dodati 5-6 glavica crnog luka samlevenog na mašini za meso.

Kada se luk proprži, dodati i samleveno meso, posoliti ga, pobiberiti, pa ostaviti da se prži.

Prženo meso skinuti sa štednjaka, dodati još malo rastopljenog maslaca i sve promešati. Posle toga u meso staviti 8 jaja i sve dobro varjačom izmešati. Pola kilograma belog mekanog brašna zamesiti mlakom posoljenom vodom, pa testo dobro izraditi na dasci i podeliti u jufke.

Foto: Pixabay

Stavite maslac da se greje i razviti malo prvu koru i namazati je rastopljenim maslacem. Drugom korom pokriti namazanu koru, pa tu dvostruku koru posuti brašnom da se ne bi lepila za oklagiju pri razvijanju.

Tako razvijene i zalepljene sve po dve kore treba peći na štednjaku. Samo jednu koru ostaviti nepečenu.

Zatim uzeti tepsiju, namazati je rastopljenim maslacem i ređati: najpre jednu koru poprskanu maslacem, pa preko nje nadev od mesa, preko njega drugu koru, koju treba isto tako poprskati rastopljenim maslacem, opet nadev, i tako redom.

Poslednji red nadeva pokriti onom nepečenom korom i nju poprskati rastopljenim maslacem, pa peći burek u pećnici.

Pečen burek iseći na kvadrate i služiti ga dok je vruć.

(Telegraf.rs)