Srećan vam početak jeseni! 5 recepata za novo godišnje doba i u kuhinji
Sve od čorbe do kolača...
Vreme napolju ne svedoči o tome danas zvanično počinje jesen. Možda zbog toga što škola počinje na jesen svi povezujemo ovo godišnje doba sa novim počecima, iako priroda zapravo polako vene u ovom periodu.
Iskoristite ovu jesen za isprobavanje novih recepata.
1. Čizkejk od bundeve
Sastojci:
Kore:
- 2 šolje mlevenog keksa
- 3 kašike smeđeg šećera
- pola kašičice mlevenog cimeta
- 120 g otopljenog maslaca
Fil:
- 230 g krem sira
- 20 g pirea od kuvane bundeve
- 3 jajeta i 1 žumance
- četvrt šolje kisele pavlake
- jedna i po šolja šećera
- pola kašičice mlevenog cimeta
- psrtohvat rendanog muskatnog oraščića
- malo karanfilića
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica ekstrata vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 170 C.
U posudu srednje veličine stavite keks, šećer i cimet. Dodajte maslac. Zamesite, prebacite u posudu za pečenje i poravnajte.
Ulupajte krem sir i dodajte pire od bundeve, jaja, žumance, kiselu pavlaku, šećer i začine. Sve dobro promešajte.
Prelijte preko kore i stavite u rernu. Pecite kolač oko sat vremena. Kada je ispečen i ohlađen, stavite u frižider da odstoji četiri sata pre služenja.
2. Lenja pita sa jabukama
Sastojci:
Testo:
- 3 jajeta
- čaša šećera
- čaša ulja
- 2 čaše brašna
- čaša jogurta
- kesica praška za pecivo
Fil:
- 1 kg jabuka
- 2 kašike ulja
- šećer po potrebi
- 2-3 kašike griza
Priprema:
Za testo u posudi pomešajte jaja, šećer, ulje, brašno s praškom za pecivo i jogurt. Sve dobro izmešajte i napravite testo.
Za fil oljuštite jabuke, izrendajte i izdinstajte na ulju. Dodajte griz i šećer po potrebi.
Sipajte pola testa u podmazan pleh i pecite par minuta dok se ne uhvati korica. Zatim sipajte fil, preko fila stavite drugu polovinu testa.
Pecite 40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Kad je pita pečena, pospite je šećerom u prahu i isecite na kocke.
3. Pečene paprike punjene sirom
Sastojci:
- 8-12 paprika
- ½ šoljica mekog kozjeg sira
- začinsko bilje - peršun, origano, beli luk
- maslinovo ulje
- biber i so
Priprema:
Pomešajte sir za začinima i napunite njime očišćene paprike.
Poređajte ih u vatrostalnu činiju i zapecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
Ukoliko želite, preko njih možete da prelijete i neutralnu pavlaku i zapečete.
Za dekoraciju stavite svež peršun.
4. Čorba od paradajza i bosiljka
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 crveni luk
- celer
- 3 režnja belog luka
- so, biber
- 2 kašike paste od paradajza
- oko 3 šolje seckanog paradajza ili pelata
- pola šolje seckanog svežeg bosiljka
- 6 šolja povrćnog temeljca
- pola kašičice sode bikarbone
- majčina dušica
Proprema:
Na maslinovom ulju dinstajte iseckani crveni luk, celer i beli luk.
Dodajte paradajz pastu, seckani paradajz, so, biber i ostale sastojke.
Poklopite i kuvajte 15 tak minuta.
Čorbu možete smiksati štapnim mikserom direktno u šerpi kako bi bila gušća i homogena.
Pospite s još malo seckanog bosiljka i servirajte vruće.
5. Čorba od karfiola i parmezana
Sastojci:
- 2 kašike maslaca
- 8 režnjeva belog luka
- 1 crveni luk
- so, biber
- 2 glavice karfiola
- 8 šolja povrćnog temeljca
- 2 šolje vode
- majčina dušica
- parmezan (za posnu varijantu koristiti biljni)
Priprema:
Na maslacu dinstajte beli i crveni luk, a zatim dodajte so i biber, narendani karfiol (ili naseckan u seckalici/multipraktiku), povrćni temeljac, vodu i začine.
Kuvajte poklopljeno 15 minuta pa dodajte na kraju pola šolje rendanog parmezana i ¼ šolje seckanog vlašca. Izmiksajte štapnim mikserom da biste dobili gustu krem čorbu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)