Domaće vazdušaste balon lepinje pripremljene na tiganju, mekane kao duša
Priprema je laka i jednostavna
Jednostavan recept za somun lepinje koje idu uz bilo koji obrok.
Sastojci:
- 200 ml vode
- 200 ml jogurta
- 7 g suvog kvasca
- 25 g svežeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 2 kašike ulja
- 600 g mekog brašna
Priprema:
U manju posudu staviti kvasac, šećer i jednu kašiku brašna. Dodati malo tople vode i pomešati. Smesu ostaviti nekoliko minuta da odstoji.
U međuvremenu, u veću posudu staviti polovinu količine brašna, dodati so i pomešati. Iz manje posude dodati smesu brašnu u većoj posudi, pa doliti vodu i jogurt i dobro izmešati dok se ne dobije kompaktna smesa. Polako dodavati brašno sve do utroška materijala i dobro mešati. Testo treba da ostane blago lepljivo. Preliti ga s uljem, umesiti i ostaviti da odstoji neko vreme.
Na radnu ploču pospite malo brašna i sipajte testo iz posude. Podeliti uvaljano testo na 6 jednakih delova i napraviti kuglice od njega. Prstima pojedinačno svaku kuglicu razvući u format lepinje koliko to testo dozvoljava. Nakon toga poređajte ih na radnu površinu i prekrijte krpom dok se malo ulja na tiganju ne zagreje.
Pečete ih kao palačinke, sa obe strane dok se ne naduvaju poput balona, a zatim ih ređate jednu na drugu kada splasnu.
(Telegraf.rs)