Recept za najlepšu i najjednostavniju Božićnu česnicu: Potrebno je 5 sastojaka koje već imate u kući
Biće ukusnija ako ne pustite testo da previše "odmori"
Božićna česnica se mesi na Badnje veče ili na Božićno jutro, a jede se uz doručak na Božić, kada se svi ukućani okupe oko svečane trpeze i zajedno prelamaju česnicu.
Veruje se da će osoba koja pronađe novčić u pogači biti posebno srećna u narednoj godini, a novčić se čuva sledećih 12 meseci.
Sastojci:
- 2 jaja
- 1 paketić kvasca
- 1/2 l mleka
- 1 kg brašna
- so
- novčić
Priprema:
U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.
Nakon što se testo dobro izmesi, pokriti ga čistom krpom i ostaviti ga da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.
Oblikovati česnicu kao pogaču i ubaciti novčić.
Spustiti česnicu u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarati ubodima male grančice - prvi odsečeni komad badnjaka.
Premazati celu površinu razmućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.
Prijatno!
(Telegraf.rs)