Recept za najlepšu i najjednostavniju Božićnu česnicu: Potrebno je 5 sastojaka koje već imate u kući

Vreme čitanja: oko 1 min.

Biće ukusnija ako ne pustite testo da previše "odmori"

Foto: Shutterstock

Božićna česnica se mesi na Badnje veče ili na Božićno jutro, a jede se uz doručak na Božić, kada se svi ukućani okupe oko svečane trpeze i zajedno prelamaju česnicu.

Veruje se da će osoba koja pronađe novčić u pogači biti posebno srećna u narednoj godini, a novčić se čuva sledećih 12 meseci.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 1 paketić kvasca
  • 1/2 l mleka
  • 1 kg brašna
  • so
  • novčić

Priprema:

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

Nakon što se testo dobro izmesi, pokriti ga čistom krpom i ostaviti ga da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.

Oblikovati česnicu kao pogaču i ubaciti novčić.

Spustiti česnicu u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarati ubodima male grančice - prvi odsečeni komad badnjaka.

Premazati celu površinu razmućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.

Prijatno!

Video: Božićna trpeza ne postoji bez nje: Česnicu ćete lako napraviti ako pratite ovaj recept

(Telegraf.rs)