Samsa je specijalitet na koji su Vranjanke ponosne: Recept za pitu zalivenu kiselim mlekom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako je bez nadeva, ova pita je nešto najukusnije što ćete ikada probati

Samsa; foto Ivan Strahinić

Domaćice iz Vranja s kolena na koleno prenose recept za samsu, praznu pitu koja se s razlogom smatra kraljicom južnjačke kuhinje.

Za izradu testa potrebno je malo više vremena i veštine, a poseban ukus dobija se zahvaljujući prelivu od kiselog mleka i sitno iseckanog belog luka.

Samsa se jede topla, bez ikakvih dodataka.

Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • pola litra mlake vode
  • 400 gr svinjske masti
  • 1 l kiselog mleka
  • 5 čenova belog luka

Priprema:

Pomešajte brašno, so i mlaku vodu, i mesite testo dvadesetak minuta. Napravljenu jufku pospite brašnom, prekrijte krpom i ostavite da "odmara" pola sata.

Zatim premesite testo dok ne postane glatko, pa opet napravite jufku i ostavite da "odmori" još pola sata.

Razvucite testo oklagijom, premažite mašću, pa ga zasecite u 12 "latica" ne dirajući sredinu testa. Svaku "laticu" presavijte ka središnjem delu testa. Opet pospite brašnom, prekrijte krpom i ostavite da odstoji još pola sata.

Potom razvucite testo oklagijom u pravougaoni oblik, još jednom premažite mašću i počnite da rolate testo.

Svaki deo testa za samsu trebalo bi da zarolate tri puta. Presecite zarolani deo, spustite ga u podmašćenu tepsiju, pa nastavite da rolate testo dokle god ga skroz ne utrošite.

Svaki deo urolane samse premažite mašću i stavite da se peče u rerni na 220 stepeni oko 40 minuta.

Kada samsa porumeni, izvadite je iz rerne, isecite svaki "kaiš" pite na nekoliko delova i dok je samsa još u tepsiji prelijte je mešavinom kiselog mleka i sitno iseckanog belog luka. Ostavite samsu u isključenoj rerni još desetak minuta da upije preliv, pa je služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)