Prave se lako, a ostaju sveže i sledećeg dana: Mekane "Pamuk" kiflice kojima niko ne može da odoli
Ako tražite način kako da obradujete svoja nepca, na pravom ste mestu
Slane ili slatke kiflice su omiljene mnogima i verovatno da ne postoji osoba koja nema svoj ili omiljeni recept za ovo slasno pecivo. Ovo je recept za "pamuk" kiflice koje, kao što im i sam naziv kaže, ostaju sveže i mekane i sledećeg dana.
Ako tražite način kako da obradujete svoja nepca, na pravom ste mestu.
Sastojci:
- 500 gr brašna
- pola kesice praška za pecivo (5 gr)
- 1 kesica suvog kvasca (10 gr) ili 20 gr svežeg kvasca
- 100 ml ulja
- 250 ml mleka
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 2 jaja
- susam ili semenke po izboru za posipanje
Priprema:
Zagrejati mleko tako da bude mlako. Trik iskusnih domaćica je da toplotu mleka proverite prstom i da ako nije vruće vama, neće biti ni kvascu. U toplom mleku rastvorite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite nekoliko minuta da kvasac "proradi" odnosno zapeni.
Brašno sjedinite sa kašičicom soli i praškom za pecivo. U mleko dodajte ulje, jedno jaje i brašno pa umesite glatko testo. Mesite nekoliko minuta dok testo ne postane glatko.
Umešeno testo pokrijte folijom i kuhinjskom salvetom pa ostavite na toplom mestu da narasta pola sata.
Kada je testo naraslo, premesite ga i podelite na kuglice jednakih delova. Svaku kuglicu testa razvaljajte i umotajte u kiflicu.
Ređajte na pleh, prethodno obložen papirom za pečenje, i ostavite ih da narastaju pola sata.
Za to vreme uključite rernu i zagrejte je na 180 stepeni.
Kada su kiflice narasle premažite ih razmućenim jajetom i pospite smenkama po izboru.
Pecite ih 20-30 minuta, u zavisnosti od rerne, dok ne dobiju zlatnu boju.
Ostavite ih nekoliko minuta da se ohlade i uživajte!
Prijatno!
Imate li vi omiljeni recept za kiflice? Pišite nam u komentarima i podelite ga sa nama.
(Telegraf.rs)