Prave se lako, a ostaju sveže i sledećeg dana: Mekane "Pamuk" kiflice kojima niko ne može da odoli

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako tražite način kako da obradujete svoja nepca, na pravom ste mestu

Foto: Shutterstock

Slane ili slatke kiflice su omiljene mnogima i verovatno da ne postoji osoba koja nema svoj ili omiljeni recept za ovo slasno pecivo. Ovo je recept za "pamuk" kiflice koje, kao što im i sam naziv kaže, ostaju sveže i mekane i sledećeg dana.

Ako tražite način kako da obradujete svoja nepca, na pravom ste mestu.

Sastojci:

  • 500 gr brašna
  • pola kesice praška za pecivo (5 gr)
  • 1 kesica suvog kvasca (10 gr) ili 20 gr svežeg kvasca
  • 100 ml ulja
  • 250 ml mleka
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 jaja
  • susam ili semenke po izboru za posipanje

Priprema:

Zagrejati mleko tako da bude mlako. Trik iskusnih domaćica je da toplotu mleka proverite prstom i da ako nije vruće vama, neće biti ni kvascu. U toplom mleku rastvorite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite nekoliko minuta da kvasac "proradi" odnosno zapeni.

Brašno sjedinite sa kašičicom soli i praškom za pecivo. U mleko dodajte ulje, jedno jaje i brašno pa umesite glatko testo. Mesite nekoliko minuta dok testo ne postane glatko.

Umešeno testo pokrijte folijom i kuhinjskom salvetom pa ostavite na toplom mestu da narasta pola sata.

Kada je testo naraslo, premesite ga i podelite na kuglice jednakih delova. Svaku kuglicu testa razvaljajte i umotajte u kiflicu.

Ređajte na pleh, prethodno obložen papirom za pečenje, i ostavite ih da narastaju pola sata.

Za to vreme uključite rernu i zagrejte je na 180 stepeni.

Kada su kiflice narasle premažite ih razmućenim jajetom i pospite smenkama po izboru.

Pecite ih 20-30 minuta, u zavisnosti od rerne, dok ne dobiju zlatnu boju.

Ostavite ih nekoliko minuta da se ohlade i uživajte!

Prijatno!

Imate li vi omiljeni recept za kiflice? Pišite nam u komentarima i podelite ga sa nama. 

(Telegraf.rs)