Galaktoboureko, grčka krempita okupana sirupom: Recept za kolač koji se topi u ustima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neodoljiv ukus poslastice koja je posebno popularna u zemlji Helena

Foto: Shutterstock

Kolač preliven sirupom, po uzoru na baklavu, omiljen je u mnogim kućama u Grčkoj. Ovaj recept doneli su imigranti koji su izbegli u Grčku iz Male Azije oko 1922. godine, a kombinuje francusku notu delikatesa sa ukusom sirupa Bliskog istoka.

Galaktoboureko možda nije najlakši desert za napraviti, ali ćete, kad ga probate, shvatiti da je definitivno vredan truda.

Mera je standardna šolja od jogurta, odnosno kiselog mleka.

Sastojci:

Krem:

  • 2,8 l svežeg mleka
  • 3 šolje šećera
  • 1 ½ šolje griza
  • 6 jaja
  • 200 gr putera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 pakovanje kora od 500 gr

Sirup:

  • 3 ½ šolje šećera
  • 2 ½ šolje vode
  • 1 kora limuna
  • 1 kašičica limunovog soka

Za premazivanje kora:

  • 100 gr putera

Priprema:

U velikom loncu kuvajte mleko dok ne provri. Zatim dodajte griz i mešajte varjačom dok se ne zgusne. Skinite lonac sa vatre i ostavite da se skuvani griz prohladi.

Umutite jaja sa šećerom, a zatim dodajte vanilu, pa ovu smesu dodajte u ohlađen griz uz neprekidno mešanje. Zatim dodajte 200 grama putera i ponovo izmiksajte.

Ostatak putera rastopite.

Dobro premažite površinu tepsije i postavite prvu koru na dno pleha tako da krajevi budu van pleha. Premažite je rastopljenim maslacem, stavite drugu koru, pa i nju premažite maslacem. Na taj način poređajte četiri kore.

Sipajte krem, pa vraćajte jednu po jednu koru koja je ostala van pleha preko fila, podmazujući svaku rastopljenim maslacem.

Ostatak kora poređajte uobičajeno i svaku premažite rastopljenim maslacem. Premažite i poslednji list na površini i poprskajte ga sa malo vode.

Oštrim nožem nežno zarežite površinu Galaktoboureka, pa stavite tepsiju u rernu i pecite kolač na 180 C oko 45 minuta.

Možete proveriti Galaktoboureko tako što ćete nož spustiti u kolač. Ako nož nije čist, vratite kolač da se dopeče. Kad je kolač pečen, oštrim nožem ga isecite do dna tepsije.

Sirup:

Stavite sve sastojke u lonac i prokuvajte 8 minuta. Zatim malo po malo sirupa sipajte preko Galaktoboureka. Kolač će brzo upiti vrući sirup.

Nemojte prekrivati kolač krpom ili folijom, jer korica mora da ostane hrskava.

Ostavite Galaktoboureko da se ohladi, a zatim isecite na komade i poslužite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)