Omiljeni doručak i u posnoj verziji: Burek sa povrćem nikoga neće ostaviti ravnodušnim
Ovog slasnog jela ne morate da se odreknete ni u danima posta
Kada čujete reč "burek", prvo što pomislite jesu sigurno njegove mrsne verzije, sa mesom ili sirom i to da je ovo jelo nedostupno onima koji poste ili se pridržavaju vegetarijanske ishrane. Ipak, verzija sa povrćem razbiće sve ove predrasude i oduševiće vas jedinstvenim ukusom.
Sastojci:
- 500 gr tankih kora za pite
- 200 gr šampinjona
- 100 gr šargarepe
- 400 gr krompira
- 150 gr crnog luka
- 100 ml ulja
- 200 ml vode
- 200 ml kečapa
- so, biber, začini po ukusu
- listići peršuna i baby spanaća za dekorisanje
Za premazivanje:
- 100 ml vode
- 50 ml ulja
Krompir, šargarepu i luk isekcajte na kockice prilibližno iste veličine. U šerpi ili dubljem tiganju zagrejte ulje, stavite luk i malo vode pa ga dinstajte dok ne postane staklast. Zatim dodajte šargarepu, dinstajte nekoliko minuta, a potom i krompir i ostatak vode.
Kada je povrće omekšalo dodajte šampinjone i začinite po ukusu. Dinstajte još nekoliko minuta dok ne ispari sva voda.
Kada se povrće malo ohladilo dodajte kečap i sve dobro sjedinite.
Ulje i vodu za premaz sjedinite.
Tepsiju okruglog oblika premažite malo uljem, stavite jednu koru tako da njene ivice padaju van pleha. Premažite je mešavinom ulja i vode pa stavite drugu koru tako što ćete je nagužvati. Preko kore stavite dve kašike fila i tako redom isti postupak dok ne utrošite kore i povrće. Poslednje dve kore stavite preko, kao i prvu, a potom sve ivice kora ušuškajte u tepsiju.
Premažite ostatkom mešavine ulja i vode i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
Rernu zagrejte na 200 stepeni i burek pecite 30-35 minita.
Kada je pečen, burek ostavite da se ohladi nekoliko minuta, potom pospite listićima peršuna i baby spanaća, isecite i uživajte!
Prijatno!
(Telegraf.rs)