Omiljeni doručak i u posnoj verziji: Burek sa povrćem nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovog slasnog jela ne morate da se odreknete ni u danima posta

Foto: Shutterstock

Kada čujete reč "burek", prvo što pomislite jesu sigurno njegove mrsne verzije, sa mesom ili sirom i to da je ovo jelo nedostupno onima koji poste ili se pridržavaju vegetarijanske ishrane. Ipak, verzija sa povrćem razbiće sve ove predrasude i oduševiće vas jedinstvenim ukusom.

Sastojci: 

  • 500 gr tankih kora za pite
  • 200 gr šampinjona
  • 100 gr šargarepe
  • 400 gr krompira
  • 150 gr crnog luka
  • 100 ml ulja
  • 200 ml vode
  • 200 ml kečapa
  • so, biber, začini po ukusu
  • listići peršuna i baby spanaća za dekorisanje

Za premazivanje: 

  • 100 ml vode
  • 50 ml ulja

Krompir, šargarepu i luk isekcajte na kockice prilibližno iste veličine. U šerpi ili dubljem tiganju zagrejte ulje, stavite luk i malo vode pa ga dinstajte dok ne postane staklast. Zatim dodajte šargarepu, dinstajte nekoliko minuta, a potom i krompir i ostatak vode.

Kada je povrće omekšalo dodajte šampinjone i začinite po ukusu. Dinstajte još nekoliko minuta dok ne ispari sva voda.

Kada se povrće malo ohladilo dodajte kečap i sve dobro sjedinite.

Ulje i vodu za premaz sjedinite.

Tepsiju okruglog oblika premažite malo uljem, stavite jednu koru tako da njene ivice padaju van pleha. Premažite je mešavinom ulja i vode pa stavite drugu koru tako što ćete je nagužvati. Preko kore stavite dve kašike fila i tako redom isti postupak dok ne utrošite kore i povrće. Poslednje dve kore stavite preko, kao i prvu, a potom sve ivice kora ušuškajte u tepsiju.

Premažite ostatkom mešavine ulja i vode i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.

Rernu zagrejte na 200 stepeni i burek pecite 30-35 minita.

Kada je pečen, burek ostavite da se ohladi nekoliko minuta, potom pospite listićima peršuna i baby spanaća, isecite i uživajte!

Prijatno!

Video: Išli smo u Bor da probamo hamburek

(Telegraf.rs)