Recept za domaći džem od jagoda bez šećera i konzervansa: Kada jednom probate, pravićete uvek

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pravi se brzo i lako

Foto: Pixabay

Većini omiljeno voće jagode, kao sveže mogu se naći u veoma kratkom periodu tokom godine. Sada je njihova sezona, a dok se sladimo mirisnim plodovima crvene voćke, već razmišljamo kojim bi đakonijama još mogli da se počastimo, a da je jagoda u glavnoj ulozi. Pored soka od jagoda, mnogi obožavaju i džem od jagoda, ali ga neki izbegavaju zbog šećera.

Zato vam donosimo recept za domaći džem od jagoda, koji se pravi veoma lako i ne sadrži šećer.

Sastojci:

  •  1 kg jagoda
  • 60 ml limunovog soka
  • 3 kašičice izrendane korice limuna
  • 70 gr meda

Priprema:

Očišćene jagode usitniste ili ih ispasirajte, a zatim ih stavite u dublju posudu. Dodajte izrendanu koricu limuna, sok od limuna i med. Dobro promešajte i stavite da se kuva na srednje jakoj vatri uz često mešanje.

Kada je smesa dovoljno gusta, odnosno kada se pojave balončići, nakon otprilike 35 do 45 minuta kuvanja, džem je gotov i nakon hlađenja spreman za konzumaciju.

Džem čuvajte u fižideru i pojedite ga u naredne dve nedelje. S obzirom na to da ne sadrži šećer koji inače služi kao prirodni konzervans, sklon je kvarenju ako se ne drži na hladnom mestu i ne pojede u što kraćem roku.

(Telegraf.rs)