Čokoladne krem kocke sa jagodama: Recept za penasti kolač koji se ne peče i osvaja ukusom
U sezoni jagoda mnoge domaćice često prave ovu izdašnu poslasticu
Kolači, rolati i torte sa jagodama omiljeni su tokom cele godine, a posebno u prolećnoj sezoni, kada ovo voće ne mora da prođu proces zamrzavanja.
Ukoliko volite poslastice sa voćem i čokoladom, a mrzi vas da pečete korice, isprobajte recept koji će zadovoljiti najistančanije ukuse.
Sastojci za donji sloj:
- litar mleka
- 200 gr griza
- 140 gr šećera
- 3 kašike kakao praha
- 140 gr čokolade
Sastojci za krem:
- 2 pudinga od vanile
- 2 vanilin šećera
- 500 ml mleka
- 110 gr šećera
- 400 ml slatke pavlake
- 500 gr svežih jagoda
Za ukrašavanje:
- 2 kesice šlaga
Priprema:
Pomešajte šećer i kakao prah, pa ih sipajte u šerpu sa mlekom. Potom dodajte griz, stavite šerpu na ringlu i kuvajte dok se ne zgusne. Dodajte čokoladu izlomljenu na kocke i sve dobro promešajte tako da se čokolada otopi.
Pokvasite dno dublje tepsije vodom, pa sipajte vruć griz sa čokoladom i poravnajte špatulom.
U drugu šerpu sipajte mleko i stavite da provri. Kad provri, smaknite šerpu sa ringle, pa dodajte prašak za puding, šećer i vanilin šećer koji ste razmutili u malo mleka. Vratite šerpu na šporet, zakuvajte puding dok ne počne da se zgušnjava, pa skinite šerpu sa šporeta i prekrijte je streč folijom. Ostavite puding da se prohladi.
Iseckajte jagode na kockice. Umutite slatku pavlaku i dodajte je prohlađenom pudingu. U fil umešajte i jagode.
Smesu nanesite preko tamnog dela kolača, pa ukrasite šlagom i ostavite u frižideru barem na 2 sata da se kolač lepo stegne.
Prijatno!
(Telegraf.rs)