Recept za jednostavan čokoladni rolat: Kremast i sočan, a lako ga prave i početnici u kuhinji
Ovaj kolač sa dva fila pravi je ugođaj za nepca
Jedan od recepata kojem se rado vraćamo kada nam se jede jednostavna i brza poslastica, jeste čokoladni rolat. Priprema ovog rolata je jednostavna, a ukus je nezaboravan.
Najbolje kod ovog kolača je što može stajati više od tri dana, a uz čašu hladnog mleka biće prava poslastica za najmlađe.
Sastojci za koru:
- 5 jaja
- 2 kašike šećera
- 1 kašika kakaa
- 4 kašike brašna
- 2 kašike ulja
Za fil:
- 200 ml mleka
- 2 kašike šećera
- 2 kašike brašna
- 1 jaje
- dve kesice vanilinog šećera
- 200 gr maslaca
- 1 kašika šećera u prahu
- 100 gr čokolade
Priprema biskvita:
U posudi umutite belanca sa šećerom, tako da budu čvrsta poput šlaga, pa dodajte brašno. Mleko zagrejte, da bude mlako i pomešajte ga sa kakaom i dodajte ulje, pa sve sjedinite sa smesom od jaja i brašna.
Pleh u kojem ćete peći obložite pek papirom i sipajte dobijenu smesu.
Pecite u rerni na 180 stepeni, 20 minuta.
Suvu krpu prostrite na sto pa preko nje stavite pečenu koru. Pek kapir odstranite i uvijte koru u krpu. Ostavite da se potpuno ohladi.
Priprema fila:
U mleko stavite vanilin i običan šećer, mešajte dok se šećer ne rastopi. Odvojite malo mleka, pa u njemu umitite jaja i postepeno stavljate brašno.
Mleko sa šećerom stavite da se kuva, a kada mleko krene da vri, smanjite temperaturu i polako mu dodajte mleko sa brašnom.
Sve vreme mešajte kako se ne bi napravile grudvice. Zatim, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.
Maslac umitite sa šećerom u prahu i izmešajte sa skuvanim filom. Dobijenu smesu podelite na dva dela, a u jedan deo sipajte otopljenu čokoladu.
Koru izvadite iz krpe i raširite je, pa je prvo premažite svetlim filom, pa preko njega stavite čokoladni.
Koru ponovo uvijte u rolat i ostavite ga na 2 do 3 sata u frižeru.
Isecite i uživajte u svakom zalogaju.
Prijatno!
(Telegraf.rs)