Sočna čokoladna crna pita sa višnjama: Recept za izdašan kolač koji košta samo 300 dinara
Lagan, jednostavan kolač da zasladite nedeljno popodne
Ljubitelji čokoladnih kolača i torti znaju da je jedna od najboljih kombinacija u poslasticama upravo kombinacija čokolade i višnje. Voće "podiže" aromu i čini da kolač bude lagan i sočan, a čokolada mu daje onu neophodnu hedonističku notu.
Iako se kolači sa višnjama mogu praviti i onda kad ovom voću prođe sezona, domaćice tvrde da su poslastice sa višnjama najlepše kada je ovo voće tek ubrano i očišćeno od koštice.
Recept za kolač koji donosimo donekle podseća na brauni, ali je daleko ukusniji i sočniji.
Sastojci:
- 4 jaja
- 500 gr šećera
- 150 ml ulja
- 250 ml mleka
- 300 gr brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike kakao praha
- 500 gr višanja očišćenih od koštice
- 100 gr margarina
Priprema:
Umutite 3 žumanca sa 300 grama šećera, pa dodajte 150 ml ulja, 250 ml mleka, 300 grama brašna, prašak za pecivo i kakao prah. Smesa bi trebalo da bude glatka.
U podmazan i brašnom posut pleh sipajte polovinu smese za biskvit, pa stavite u rernu da se zapeče toliko da se uhvati korica.
U međuvremenu umutite 3 belanca, dodajte im 100 grama šećera, pa umutite dok se ne napravi čvrst sneg. U taj sneg dodajte očišćene višnje i sve dobro promešajte kašikom.
Izvadite tepsiju iz rerne, premažite zapečeni biskvit belancima sa šećerom i višnjama, pa vratite u tepsiju da se fil od višanja malo zapeče. Potom izvadite tepsiju iz rerne, preko fila od višanja i belanaca sipajte ostatak smese za biskvit i pecite dok se kolač ne odvoji od ivica pleha. Ostavite da se ohladi.
U šerpicu sipajte 1 jaje, 100 gr šećera, 100 grama margarina i 100 grama čokolade, pa pustite da se sve istopi na tihoj vatri. Vrućom glazurom prelijte ohlađen kolač, pa ga ostavite da odstoji bar sat vremena pre služenja.
Prijatno!
(Telegraf.rs)