Ozbiljna konkurencija sarmi: Recept za punjene tikvice kakve još niste probali

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo jelo je posebno ukusno ako se sprema u rerni

Foto: Youtube/ PrintScreen/ Moja Kuhinja Tanja

Leto je vreme povrća, a tikvice su ukusne u raznim varijacijama punjenja. Recepti za ovo povrće su uvek dobro došli, za svakodnevni meni, jer je lagano, a ukusno. 

Ovako punjene mesom i zapečene u rerni, punjene tikvice po dobrom ukusu konkurišu najboljim tradicionalnim jelima kakva su sarma i punjena paprika. 

Sastojci:

  • 1 kg tikvica
  • 1/2 kg mešanog mlevenog mesa (junetina i svinjetina)
  • ulje
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 100 ml kuvanog paradajz soka
  • 100 gr pirinča
  • 1 svež paradajz 
  • biber
  • so
  • 2 jaja
  • peršunov list

Priprema:

Ispržite na zagrejanom ulju glavicu luka i izrendanu šargarepu, pa kad se proprži dodajte mleveno meso začin, so, biber, peršunov list i dva jaja.

Pirinač operite u nekoliko voda pa i njega dodajte. Tikvice očistiti ako su dugačke i isecite ih na željenu dužinu pa ih izdubit i puniti pripremljenim filom.

Paradajz isecite na kolutove i njime zatvorite tikvice.

Poređajte ih u vatrostalnu posudu i nalijte kuvanim paradajzom i jednom šoljom vode tako da tikvice ogreznu u tečnosti.

Preko posude stavite aluminijumsku foliju, pa je ubacite u zagrejanu rernu. Pecite tikvice 50 minuta na 180 stepeni, a onda izvadite, skinite foliju pa vratite u rernu i zapecite ih još 15 minuta.

Poslužite tople uz sezonsku salatu!

Prijatno!

(Telegraf.rs)