Originalni kafanski recept za leskovačku mućkalicu: Specijalitet sa juga kome je teško odoleti
Ovo jelo postalo je jedna od najpoznatijih đakonija domaće kuhinje u kojoj rado uživaju i turisti sa svih strana sveta
Recept za ovo jelo koje je sada već tradicionalni specijalitet juga Srbije, odnosno Leskovca, nastao je, kažu, sasvim spontano. Poznati po najboljem roštilju na prostorima Balkana, Leskovčani su se dosetili kako da iskoriste pečeno meso koje im je ostalo posle gozbe.
Uz malo prženog luka i paprike, po kojoj je, pored roštilja, takođe poznat ovaj kraj, napravili su leskovačku mućkalicu koja je ubrzo postala tražen specijalitet na meniju mnogih domaćih kafana i restorana.
Ovo jelo sada je jedan od simbola srpske kuhinje, ali i đakonija koju rado, oduševljavajući se njom, degustiraju i strani turisti koji kroče naše prostore.
Sastojci:
- 6 komada svinjskog vrata
- 3 glavice crnog luka
- 6 pečenih crvenih paprika
- 300 gr paradajz pelata
- 2 lista lorbera
- malo soli i bibera
- 1 kašičica ljute tucane paprike
- 1 kašičica slatke tucane paprike
- 2 dl vode
- malo ulja
- malo peršunovog lista
Priprema:
Parčad svinjskog vrata posolite, pa ih ispecite na roštilju ili na teflonu bez masti i ulja. Luk sitno iseckajte i propržite ga na ulju, desetak minuta. Dodajte papriku, a zatim i paradajz pelat. Pržite sve zajedno dvadesetak minuta, uz povremeno dodavanje vode.
Odvojite pečeni svinjski vrat od kostiju i isecite ga na krupnije kocke, a onda ga dodajte povrću i nastavite da dinstate jelo još desetak minuta. Mućkalicu ne bi trebalo mnogo mešati, nego samo povremeno protresti šerpu.
Dodajte začine po ukusu - trebalo bi da bude ljuta, ali, ako ne volite, nemojte dodavati ljutu papriku. Papriku, ljutu i slatku, dodajte na kraju. Preručite jelo u vatrostalnu ili zemljanu posudu i zapecite u rerni još desetak minuta.
Pred služenje, mućkalicu pospite seckanim peršunovim listom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)