Recept za domaći kečap: Najpopularniji sos na svetu kakav još niste probali
Vreme je za ostavljanje zimnice, a jedna od neizostavnih stavki na spisku mnogih domaćica je i kečap iz kućne radinosti
Septembar je vreme kada počinje veliko spremanje zimnice, a pored turšije, džemova i ajvara sve češći gost na policama u ostavama je najpopularniji sos na svetu - kečap.
Ovaj dodatak jelima postao je neizostavan deo zimnice, a recept koji vam donosimo je neprevaziđen za pravljenje kečapa u kućnoj radinosti.
Kako kaže istorija, ovaj sos bez koga je danas nemoguće zamisliti picu ili pomfrit otkrili su britanski istraživači u Singapuru još pre 300 godina, ali - verovali ili ne - taj recept nije sadržao paradajz.
Kečap kakav ga mi znamo i čiji je glavni sastojak paradajz pravi se od 1820. godine.
Sastojci:
- 4 kg paradajza
- 1/2 kg crnog luka
- 3 čena belog luka
- 4 mesnate crvene paprike šilje
- 100 ml ulja
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1 kašika soli
- 150 gr šećera
- 1/2 kašičice cimeta
- 1 kašičica suvog mlevenog bosiljka
- 1 kašičica mlevenog origana
- 125 ml jabukovog sirćeta
Priprema:
Crni i beli luk sitno iseckajte i dinstajte na ulju i malo vode 20 minuta uz dolivanje vode. Paradajz oljuštite, isecite na sitnije i dodajte luku. Papriku ispecite u rerni, oljuštite, očistite od semenki i usitnite, pa sipajte u šerpu.
Dodajte so, šećer, biber i cimet. Kuvajte kečap 90 minuta na niskoj temperaturi. Potom sve ispasirajte štapnim mikserom, pa dodajte jabukovo sirće, mleveni origano i bosiljak.
Kečap kuvajte još sat i po, a ako hoćete da bude gušći onda dva sata.
Tegle ili flašice u koje ćete sipati kečap operite i sterilišite u rerni ili mikrotalasnoj. Napunite ih i zatvorite.
Pasterizacija: Uzmite šerpu, na dno stavite kuhinjsku krpu, pa poređajte tegle i flašice. Dolijte vodu, kuvajte na nižoj temperaturi, ostavite da proključa, pa nastavite kuvanje još 15 minuta. Ostavite da se sve ohladi i osušite flaše.
(Telegraf.rs)