Tulumbe po starinskom receptu, slasne i sočne: Bolje su od onih iz poslastičarnice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije ni čudo što tulumbe zovu kraljicom zalivenih kolača

Foto: Telegraf.rs

Kad poželimo da pojedemo neki baš sladak kolač, izbor uvek pada na baklave ili tulumbe. Sirup kojim su okupane ove poslastice čini da one budu još ukusnije i da posle prvih nekoliko zalogaja utažimo želju za šećerom.

Oni koji ne vole baklave zbog oraha radije se opredeljuju za tulumbe, iako su one teže za pripremu. U želji da ubrzaju proces i smanje broj kalorija, mnoge domaćice peku tulumbe u rerni, ali upravo iz tog razloga one nemaju onako pun ukus koji pamtimo kad smo bili deca.

Šta, zapravo, čini dobre, ukusne tulumbe? Savršen spoj brašna, jaja, mleka, vode, ulja i šećera - limun je tu da im “podigne” ukus.

Donosimo vam starinski recept po kom su tulumbe pravile naše bake i koji će vas ukusom vratiti u detinjstvo.

Sastojci:

Za preliv:

  • 700 gr šećera
  • 500 ml vode
  • sok od jednog limuna

Za testo:

  • 300 ml vode
  • 300 ml mleka
  • 50 gr margarina
  • 1 kašika šećera
  • 300 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4-5 jaja (zavisno od veličine)

Priprema:

U šerpu sipajte šećer, vodu i sok od pola limuna. Zagrejte do tačke ključanja, pa kad proključa smanjite vatru i kuvajte još 15 minuta. Potom dodajte sok od druge polovine limuna i ostavite da se ohladi.

U drugu šerpu sipajte vodu i mleko, dodajte margarin i šećer, pa promešajte. Sačekajte da proključa, a kada počnu da se stvaraju prvi balončići smanjite jačinu ringle i dodajte brašno i prašak za pecivo. Ovu smesu konstantno mešajte dok se ne zgusne, pa je skinite sa ringle i ostavite da se ohladi.

U prohlađenu smesu dodajte jedno po jedno jaje, pa mutite mikserom.

Kalup za tulumbe napunite smesom i sipajte direktno u šerpu sa uljem. Obratite pažnju da ulje bude hladno kako bi tulumbe zadržale savršen oblik. Za savršeno oblikovane ivice prilikom istiskivanja iz kalupa svaku tulumbu presecite nauljenim makazama.

Tulumbe pržite u dubokom ulju dok ne porumene. Imajte na umu i to da tulumbe narastu tokom prženja, pa nemojte prepuniti sud za prženje.

Kad tulumbe porumene direktno iz ulja ih stavljajte u preliv, ostavite par sekundi i prebacite u drugu posudu. Sačekajte da se potpuno ohlade i uživajte.

Prijatno!

Video: Probali smo kolač koji je Betoven obožavao

(Telegraf.rs)