Piroške punjene šunkom i kačkavaljem: Doručak koji miriše na detinjstvo
Sve sastojke sigurno već imate u kući
Kada ponestane ideja za doručak, toplo testo proverenog ukusa je uvek dobra ideja. Piroške mnoge podsećaju na detinjstvo i školske dane, kada je ovo bila jedna od najčešćih užina.
I danas su rado viđen gost na trpezama.
Ovo pecivo ranije se najčešće jelo punjeno sirom, a danas je malo popularnija verzija sa šunkom i kačkavaljem. U bilo kojoj varijanti da ih napravite, nećete pogrešiti.
Sastojci:
- 500 gr brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 jaje
- 250 ml mleka
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- oko 1 l ulja za prženje
za punjenje:
- 3 kašike pavlake
- 3 kašike kečapa
- 100 gr kačkavalja
- 100 gr šunke
U toplo mleko staviti šećer i kvasac i ostaviti da nadođe. U činiju staviti jaje, so, nadošli kvasac i brašno, pa zamesiti meko testo. Testo treba da bude glatko i da se odvoji od posude.
Testo ostaviti na toplom mestu da odmori oko 15 minuta. Potom ga premesiti i razvući u pravugaonik. Podeliti na jednake pravougaonike, trebalo bi da ih ima 10.
Na svaki od delova naneti malo pavlake, kečapa, pa staviti narendani kačkavalj i šunku. Zatvoriti pirošku, vodeći računa da fil prilikom prženja ne iscuri.
Ulje zagrejte, pa piroške pržite na umerenoj temepraturi dok ne porumene. Stavite ih na ubrus kako bi se ocedio višak ulja, pa tople poslužite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)