Taljatele od jestivog cveća: Specijalitet za oči i dušu
Delikates savršenog ukusa i neodoljivog izgleda, šarene cvetne taljatele kao da dolaze iz dečije mašte
Znate li da je testetina nastala u prvom milenijumu pre nove ere?
Prvi zapisi o nečemu što bi moglo ličiti na testeninu potiču iz Grčke, a termin „laganonˮ označava jelo od testa u obliku traka sa belim lukom.
Do Italije je stigla 1279. godine kada je notar iz Đenove, Ugolino Skarpa, popisao imovinu koja je ostala iza jednog pomorca, a među kojom se našla i "korpa puna makaronaˮ.
Da bi došla do kuhinje kakvu danas poznajemo testenina je prevalila dugačak put, ali oštro brašno i voda i dalje predstavljaju najjednostavniji recept za njenu pripremu.
To su ujedno i jedini sastojci koji se mogu koristiti za pravljenje sušene testenine, čak i prema italijanskom zakonu.
U moderno doba recepti se menjaju i prilagođavaju, te se u testenine dodaju razna brašna, jaja, sipino mastilo, pa čak i jestivo cveće ( hrizantema, maslačak, cvet kruške, cvet citrusa, lavanda, ruža, ljubičicu, slez, neven, suncokret, itd.)
Delikates savršenog ukusa i neodoljivog izgleda, šarene cvetne taljatele kao da dolaze iz dečije mašte.
Za pripremu je neophodno umesiti testo i razviti ga tako da bude što tanje.
Nakon toga jestivi cvetovi i listovi bosiljka stavljaju se na podlogu od testa, a zatim se na vrh stavlja još jedan sloj tankog testa, razvalja se oklagijom i reže se na trake.
Detaljan recept za jelo kojim ćete bez sumnje impresionirati svakoga kome ga poslužite, pogledajte u videu na početku teksta.
(Telegraf.rs)