Taljatele od jestivog cveća: Specijalitet za oči i dušu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Delikates savršenog ukusa i neodoljivog izgleda, šarene cvetne taljatele kao da dolaze iz dečije mašte

Znate li da je testetina nastala u prvom milenijumu pre nove ere?

Prvi zapisi o nečemu što bi moglo ličiti na testeninu potiču iz Grčke, a termin „laganonˮ označava jelo od testa u obliku traka sa belim lukom.

Do Italije je stigla 1279. godine kada je notar iz Đenove, Ugolino Skarpa, popisao imovinu koja je ostala iza jednog pomorca, a među kojom se našla i "korpa puna makaronaˮ.

Da bi došla do kuhinje kakvu danas poznajemo testenina je prevalila dugačak put, ali oštro brašno i voda i dalje predstavljaju najjednostavniji recept za njenu pripremu.

To su ujedno i jedini sastojci koji se mogu koristiti za pravljenje sušene testenine, čak i prema italijanskom zakonu.

U moderno doba recepti se menjaju i prilagođavaju, te se u testenine dodaju razna brašna, jaja, sipino mastilo, pa čak i jestivo cveće ( hrizantema, maslačak, cvet kruške, cvet citrusa, lavanda, ruža, ljubičicu, slez, neven, suncokret, itd.)

Delikates savršenog ukusa i neodoljivog izgleda, šarene cvetne taljatele kao da dolaze iz dečije mašte.

Za pripremu je neophodno umesiti testo i razviti ga tako da bude što tanje.

Nakon toga jestivi cvetovi i listovi bosiljka stavljaju se na podlogu od testa, a zatim se na vrh stavlja još jedan sloj tankog testa, razvalja se oklagijom i reže se na trake.

Detaljan recept za jelo kojim ćete bez sumnje impresionirati svakoga kome ga poslužite, pogledajte u videu na početku teksta.

Video: Potrebna su vam samo 3 sastojka: Ukusna i jednostavna pasta za kojom je poludeo internet

(Telegraf.rs)