3 proverena trika za vazdušaste i meke kiflice: Biće savršene i sutradan
Ako kiflice neće da narastu ili ubrzo pošto ih izvadite iz rerne postanu tvrde, verovatno pravite neku od ovih grešaka
Složićete se da nema lepšeg osećaja nego kada se ujutro probudite, napolju je hladno, a kućom se širi miris sveže ispečenih domaćih kiflica.
Svaka domaćica ima svoj način i provereni recept po kom pravi testo, međutim, početnici u kuhinji neretko prave greške zbog kojih im kiflice ne narastu ili se brzo stvrdnu.
Da biste napravili vazdušaste kiflice koje će biti jednako ukusne i meke i sutradan, postarajte se da ne pravite ove tri greške:
1. Stavljate suvi kvasac
Kiflice se prave od davnina, a svako će reći da ih je njegova baka pravila najbolje. I istina je, bake su pravile najlepše kiflice, jer su koristile domaće namirnice i sveži kvasac.
Priprema testa sa svežim kvascem ima mnogo prednosti. Kvasac pecivu daje specifičnu aromu i volumen. Međutim, potrebno je da ga koristite na ispravan način.
Kvasac izmrvite i stavite ga u posudu, a onda ga prelijte sa malo mlake vode (ili mleka) i dodajte kašičiću šećera.
Voda, odnosno mleko mora biti temperature između 32 i 38 stepeni. Ukoliko je tečnost hladnija ili toplija od tih vrednosti, kvasac se neće aktivirati.
2. Ne ređate ih jednu do druge
Da bi kiflice bile vazdušaste i meke, potrebno je da ih poređajte tako da budu tik jedna uz drugu. Kada ih suzbijete i stavite da se peku, testo neće imati kud, pa će ići u visinu i tako dobiti na mekoći.
3. Ostavljate ih na vazduhu
Postoji "caka" i da se vruća peciva stave u činiju i potom "umotaju" u plastičnu kesu, koja će učiniti da se vlaga duže zadrži, a kiflice omekšaju.
(Telegraf.rs)