Pohovani karfiol kome ni najveći izbirljivci neće odoleti: Trik je u načinu spremanja
Karfiol pripada porodici kupusa i svrstava se u jednu od najlekovitijih biljaka
Karfiol je povrće koje ili obožavate da jedete ili ne podnosite da ga vidite ni u marketu. Međutim, mnogo zavisi i od načina na koji je pripremljen. Karfiol pripada porodici kupusa i svrstava se u jednu od najlekovitijih biljaka.
Osim toga bogat je antioksidantima i vitaminom C, pa ako niste ljubitelj karfiola, možda bi ipak trebalo da mu date šansu.
Uz ovaj recept čak i oni koji nikada nisu hteli da probaju karfiol, uvrstiće ovaj slasni obrok na svoj meni. Trik je u duplom valjanju u brašno, čime će ovo povrće dobiti na ukusu i dodatnoj hrskavosti.
Sastojci:
- 750 gr karfiola
- 3 jaja
- 100 ml mleka
- oko 300 gr brašna
- 500 ml ulja
- so, biber
- beli luk u prahu
- seckani peršun za dekoraciju
Priprema:
Karfiol očistite od zelenih listova, pa ga razdvojte na cvetove željene veličine. Operite, pa ih stavite u slanu, ključalu vodu i kuvajte pet minuta.
Potrebno je da blago omekša, ali ne i da se raskuva kako se ne bi raspadao pri pohovanju. Izvadite karfiol iz vode i ostavite da se prohladi.
Jaja, mleko i začine umutite. Brašno sipajte u odvojeni tanjir.
Krfiol valjajte u brašno, potom u jaja, pa ponovo u brašno. Ulje zagrejte, pa karfiol pržite sa svake strane po par minuta.
Ispohovani karfiol ređajte na ubrus, kako bi upio višak ulja. Pospite ga iseckanim peršunom i poslužite uz sos po želji.
Prijatno!
(Telegraf.rs)