Pohovani karfiol kome ni najveći izbirljivci neće odoleti: Trik je u načinu spremanja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Karfiol pripada porodici kupusa i svrstava se u jednu od najlekovitijih biljaka

Foto: Shutterstock

Karfiol je povrće koje ili obožavate da jedete ili ne podnosite da ga vidite ni u marketu. Međutim, mnogo zavisi i od načina na koji je pripremljen. Karfiol pripada porodici kupusa i svrstava se u jednu od najlekovitijih biljaka.

Osim toga bogat je antioksidantima i vitaminom C, pa ako niste ljubitelj karfiola, možda bi ipak trebalo da mu date šansu.

Uz ovaj recept čak i oni koji nikada nisu hteli da probaju karfiol, uvrstiće ovaj slasni obrok na svoj meni. Trik je u duplom valjanju u brašno, čime će ovo povrće dobiti na ukusu i dodatnoj hrskavosti.

Sastojci:

  • 750 gr karfiola
  • 3 jaja
  • 100 ml mleka
  • oko 300 gr brašna
  • 500 ml ulja
  • so, biber
  • beli luk u prahu
  • seckani peršun za dekoraciju

Priprema: 

Karfiol očistite od zelenih listova,  pa ga razdvojte na cvetove željene veličine. Operite, pa ih stavite u slanu, ključalu vodu i kuvajte pet minuta.

Potrebno je da blago omekša, ali ne i da se raskuva kako se ne bi raspadao pri pohovanju. Izvadite karfiol iz vode i ostavite da se prohladi.

Jaja, mleko i začine umutite. Brašno sipajte u odvojeni tanjir.

Krfiol valjajte u brašno, potom u jaja, pa ponovo u brašno. Ulje zagrejte, pa karfiol pržite sa svake strane po par minuta.

Ispohovani karfiol ređajte na ubrus, kako bi upio višak ulja. Pospite ga iseckanim peršunom  i poslužite uz sos po želji.

Prijatno!

Video: Kremasta pita sa karfiolom za zdrav početak dana

(Telegraf.rs)