Recept za neodoljive starinske šam rolne: Kolač koji mami i izgledom i ukusom
Pravi se od samo nekoliko sastojaka, a priprema je prilično brza i jednostavna
Iako neodoljivo podsećaju na italijanske kanole, srpske šam rolne su potpuno drugačiji kolač od njih. Poslastica koja je rado viđena na slavskim tacnama sa ostalim kolačima, obično se prva razgrabi i uvek se traži komad više.
Pravi se od samo nekoliko sastojaka, a priprema je prilično brza i jednostavna. Osim toga, ovo je povoljna poslastica, a najbolje od svega je što može odmah po pripremi da se konzumira.
Sastojci:
- 500 gr lisnatog testa
- 4 belanceta
- 200 gr šećera u prahu + 50 gr za posipanje
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kašika limunovog soka
- limeni valjci za šam rolne
- ulje za premazivanje valjaka
Priprema:
Lisnato testo razvijte na pobrašnjenoj površini na debljinu od 0,5 cm debljine. Isecite ga na trake širine 2 cm i dužine 20 cm.
Valjke premažite uljem i oko njih namotajte trake od testa, tako da se preklapaju za polovinu širine. Tako uradite dok imate kalupa, pa ih poređajte u pleh obložen pek papirom i pecite na 200 stepeni oko 15 minuta ili dok ne porumene.
Ispečene rolnice skinite sa vljaka i stavite sa strane, valjke malo ohladite, pa namotajte ostatak tračica od testa i tako redom.
U posudu koja može da se zagreva stavite šećer, vanilin šećer i belanca i stavite sve na paru.
Na pari mešajte masu žicom dok se šećer ne otopi, oko 4-5 minuta.
Potom sklonite posudu sa pare, pa mutite mikserom dok se ne ohladi, a šam ne postane čvrst i kompaktan, oprilike deset minuta.
Pred kraj dodajte limunov sok i ponovo sve izmutite mikserom.
Šam stavite u špiric i napunite rolnice od lisnatog testa.
Gotove pospite šećerom u prahu i poslužite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)