Objavljena lista 100 najboljih tradicionalnih jela: Jedan specijalitet je iz Srbije, 5 iz Hrvatske

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako je jedan od najvećih aduta Srbije hrana, naša zemlja se na ovom popisu našla samo jednom

Foto: Pixabay/mariakray

Najpopularniji sajt posvećen svetskoj kuhinji "Taste Atlas" objavio je listu 100 najboljih tradicionalnih jela, restorana i kuhinja za 2021. godinu.

Iako je jedan od najvećih aduta Srbije hrana, naša zemlja se na ovom popisu našla samo jednom, i to na 52. mestu, a jelo koje je zavredilo svetsku pažnju je pljeskavica.

- Srpsko nacionalno jelo poznato i kao srpski hamburger, je ravna okrugla pljeskavica od mlevenog junećeg, svinjskog i telećeg mesa ili kombinacija ova tri, uz dodatak odabranih začina poput paprike, soli i bibera, a u nekim slučajevima i sitno seckani crni i beli luk - navodi se na sajtu.

Kako dodaju ovo, iako jednostavno jelo, prilično je teško savladati, jer je odnos mesa i masti veoma važan u procesu pripreme.

- Savršena pljeskavica treba da bude sočna, dobro začinjena i po mogućnosti prelivena kajmakom, bogatim, blago slanim, domaćim krem sirom - opisuju pljeskavicu na "Taste Atlas-u".

Foto: Shutterstock

Komšijska Hrvatska pojavljuje se nekoliko puta na listi i to sa kotlovinom na 36. mestu, 51. sa čobancem, 55. sa crnim rižotom, 82. sa ćuretinom sa mlincima i 88. mestu sa štruklima.

Bosna i Hercegovina nalazi se takođe na jednom, veoma visokom mestu. Sarajevski ćevapi su deseti na listi.

Meksička Cochinita pibil proglašena je za najbolje tradicionalno jelo s prosečnom ocenom od 4.69. Na drugom je mestu brazilska Picanha (4.67), zatim poljski Pierogi Ruskie (4.66). Tajlandski Massaman Curry je na četvrtom mestu, dok je na petom italijanski Trofie al pesto.

Jamon Iberico de Belota proglašen je najboljim mesnim proizvodom na svetu, a portugalska Alheira najboljom kobasicom. Italijanska Stracciatella ocenjena je kao najbolji sir na svetu, a rumunska Fataesca Negra najboljom vinskom sortom na svetu.

Video: Jednim udarcem dve muve: Spremite brz i ukusan ručak pred put i otarasite se ostataka iz frižidera

(Telegraf.rs)