Recept za posnu musaku sa sojom i povrćem: Ovako pripremljena je bolja od one sa mesom
Sočna i ukusna obradovaće sve, pa i one koji ne poste već samo žele da probaju nešto ukusno, a potpuno drugačije
Vreme posta je period kada sve veštine domaćica dolaze do izražaja. Kako traje 40 dana, mnogi dolaze u dilemu kako da pripreme raznovrsne obroke i upotrebe svakodnevne namirnice, a dobiju ukusno jelo.
Ova musaka je tip jela koji će zasititi sve stomake, a neće joj odoleti ni oni najizbriljiviji, jer se nedostatak mesa uopšte ne primećuje.
Sočna i ukusna obradovaće sve, pa i one koji ne poste već samo žele da probaju nešto ukusno, a potpuno drugačije.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 2 velika paradajza
- 2 srednja patlidžana
- 1 čaša sojinih ljuspica
- 1 glavica crnog luka
- 1 dl ulja
- 3 čena belog luka
- 250 ml paradajz soka
- 250 ml vode
- 150 gr biljnog kačkavalja
- so
- biber
- vlašac
- začini po ukusu
Priprema:
Krompir skuvajte u ljusci do pola, pa ga ostavite da se ohladi. Patlidžan isecite na deblje listove, posolite i ostavite sa strane da pusti gorčinu.
Luk iseckajte sitno, propržite ga na ulju da postane staklast, dodajte seckani beli luk i sve začine, pa dodajte sojine ljuspice, vodu i sok od paradajza.
Sve kuvajte oko pet minuta, fil treba da ostane redak, paradajz i voda ne bi trebalo da uvre u potpunosti.
Patlidžan isperite, osušite kuhinjskim ubrusom i izgrilujte na gril tiganju ili ga propržite na malo ulja, da samo malo omekša.
U podmazanu posudu stavite polovinu krompira isečenog na kolutove, blago posolite, sipajte polovinu fila od soje, pa poređajte sav patlidžan, sipajte drugu polovinu fila i završite ostatkom krompira.
Ponovo krompir blago posolite, pa odozgo poređajte paradajz isečen na kolutove. Sve pospite rendanim biljnim kačkavaljem.
Rernu zagrejte na 200 stepeni, musaku pokrijte folijom i pecite 30 minuta.
Posle tog vremena uklonite foliju i zapecite musaku još 15 minuta.
Služite toplu uz salatu po izboru.
Prijatno!
(Telegraf.rs)