Recept za posnu musaku sa sojom i povrćem: Ovako pripremljena je bolja od one sa mesom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sočna i ukusna obradovaće sve, pa i one koji ne poste već samo žele da probaju nešto ukusno, a potpuno drugačije

Foto: Shutterstock

Vreme posta je period kada sve veštine domaćica dolaze do izražaja. Kako traje 40 dana, mnogi dolaze u dilemu kako da pripreme raznovrsne obroke i upotrebe svakodnevne namirnice, a dobiju ukusno jelo.

Ova musaka je tip jela koji će zasititi sve stomake, a neće joj odoleti ni oni najizbriljiviji, jer se nedostatak mesa uopšte ne primećuje.

Sočna i ukusna obradovaće sve, pa i one koji ne poste već samo žele da probaju nešto ukusno, a potpuno drugačije.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 2 velika paradajza
  • 2 srednja patlidžana
  • 1 čaša sojinih ljuspica
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 dl ulja
  • 3 čena belog luka
  • 250 ml paradajz soka
  • 250 ml vode
  • 150 gr biljnog kačkavalja
  • so
  • biber
  • vlašac
  • začini po ukusu

Priprema:

Krompir skuvajte u ljusci do pola, pa ga ostavite da se ohladi. Patlidžan isecite na deblje listove, posolite i ostavite sa strane da pusti gorčinu.

Luk iseckajte sitno, propržite ga na ulju da postane staklast, dodajte seckani beli luk i sve začine, pa dodajte sojine ljuspice, vodu i sok od paradajza.

Sve kuvajte oko pet minuta, fil treba da ostane redak, paradajz i voda ne bi trebalo da uvre u potpunosti.

Patlidžan isperite, osušite kuhinjskim ubrusom i izgrilujte na gril tiganju ili ga propržite na malo ulja, da samo malo omekša.

U podmazanu posudu stavite polovinu krompira isečenog na kolutove, blago posolite, sipajte polovinu fila od soje, pa poređajte sav patlidžan, sipajte drugu polovinu fila i završite ostatkom krompira.

Ponovo krompir blago posolite, pa odozgo poređajte paradajz isečen na kolutove. Sve pospite rendanim biljnim kačkavaljem.

Rernu zagrejte na 200 stepeni, musaku pokrijte folijom i pecite 30 minuta.

Posle tog vremena uklonite foliju i zapecite musaku još 15 minuta.

Služite toplu uz salatu po izboru.

Prijatno!

(Telegraf.rs)