Recept za starinsku cicvaru: Tradicionalno jelo naših baka opet je u modi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo jelo bilo je skoro svakodnevno "gost" na trpezi naših predaka

Foto: Sutterstock

Cicvara je staro, tradicionalno srpsko jelo koje se vekovima pravi na našim prostorima. Po prvobitnom receptu, dok nije stigao kukuruz u Srbiju pravila se od žitarica kao što su pšenica, ovas i raž. Sa dolaskom kukuruza on je preuzeo primat, pa se, kako  naši stari kažu, prava cicvara pravi od žutog projinog, odnosno kukuruznog brašna.

Ovo jelo bilo je skoro svakodnevno gost na trpezi naših predaka, a kako je poznato još od davnina, posebno rado su njim hranili najmlađe, jer su naše bake verovale da ništa kao kukuruzno brašno tako dobro ne jača kosti mališanima.

Cicvara se uglavnom u skoro svim krajevima Srbije sprema na sličan način, sa sitnim varijacijama na temu, a ono što je za nju najvažnije jeste da mora da "pliva u masti" od dobrog punomasnog sira i starog, zrelog kajmaka. Naše bake su govorile da bi je trebalo strpljivo i dovoljno dugo kuvati, a procenjivale su da je kuvana kada "zapliva u masti".

Sastojci: 

  • 1/2 kg punomasnog, tvrdog sira
  • 2 dl vode
  • 2 dl mleka
  • 200 gr starog kajmaka
  • žuto kukuruzno brašno po potrebi 

Priprema: 

Vodu i mleko stavite u šerpu i zagrevajte. Sir izmrvite ili isecite na listove i stavite u vrelo mleko i vodu da se kuva. Što masniji i stariji sir ili sirevi kao što su ovčiji ili kozji sir, daće bolji ukus cicvari. Kada tečnost počne da ključa počnite da sipate brašno neprekidno mešajući. Mešajte dok se masa ne izjednači. Dodajte kajmak i nastavite da mešate još 10 minuta.

Probajte cicvaru da li je dovoljno slana, pa ako nije dodajte soli. Mešajte na tihoj vatri sve dok vam masa ne postane gumasta od rastopljenog sira i dok cicvara ne počne da pliva u otopljenoj masnoći od sira i kajmaka.

Cicvaru služite vruću uz kiselo mleko, sir ili turšiju.

Prijatno!

Video: Recept koji ćete obožavati: I od jaja može da se napravi pravi specijalitet

(Telegraf.rs)