Recept za slasnu pitu bez sira: Pravi se za 10 minuta i ukusnija je od gibanice

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jelo koje ćete veoma često praviti

Foto: Shutterstock

Na našem podneblju pita je nešto što se veoma često nalazi na stolu. Prave se jednako i slatke i slane, od vučenih ili kupovnih kora, pa i one bez kora. Jedna je ipak većini omiljena - gibanica.

Međutim, mnogi ljudi iz različitih razloga ne konuzumiraju sir, a rado bi se počastili gibanicom.

Zato vam donosimo recept za pitu koja u sebi nema ni gram sira, a ukusom je možda čak i ukusnija od prave gibanice.

Sastojci:

  • 500 gr kora za pite
  • 750 gr kisele pavlake (1 kantica)
  • 5 jaja
  • 50 ml ulja
  • 2 kašičice soli 
  • 2 kašike ulja + 1/2 šoljce kisele vode

Priprema:

Kiselu pavlaku sjedinite sa jajima, dodajte ulje i posolite. Kore podelite na gomilice po četiri.

U šoljicu sipajte dve kašike ulja i dolijte kiselu vodu.

Koru poprskajte mešavinom ulja i vode, stavite drugu koru, na nju nanesite pola kutlače fila, pa stavite još jednu koru i sipajte još pola kutlače fila, stavite još jednu koru i još pola kutlače fila.

Savijte stranice kora ka unutra sa jedne i druge strane, pa savijte u rolat i ređajte u podmazan pleh.

Tako radite dok imate materijala, a gotove rolate premažite mešavinom ulja i kisele vode.

Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite pitu dok ne porumeni, najmanje 30 minuta.

Izvadite iz rerne, ostavite da se malo ohladi, pa isecite na parčad željene veličine i poslužite.

Prijatno!

Video: Uštipci od krompira: Teleport mašina do detinjstva

(Telegraf.rs)