Recept za grancle: Kolačići za koje mnogi kažu da su bolji od vanilica

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkrivamo tajnu banatskih domaćica

Foto: Shutterstock

Vanilice su omiljen kolač ne samo u mnogim kućama u Srbiji, već i širom sveta. Svojevremeno su proglašene za najbolji kolač na svetu.

Ali, ako pitate nekog starijeg koji kolač najviše voli, nemojte se iznenaditi ako čujete odgovor - grancle.

Iako su vanilice i grancle gotovo iste, one se ipak razlikuju po jednom sastojku koji ide u testo – orasima. U vanilicama ih nema, a u granclama su, otkrivaju nam banatske domaćice, orasi obavezni.

Neke domaćice koriste samo poparene mlevene orahe sa mlekom, a mi vam donosimo recept po kom se grancle prave u Banatu – sa mlevenim i seckanim orasima koji se dodaju u testo.

Sastojci:

  • 500 gr brašna
  • 250 grama masti
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 100 gr mlevenih oraha
  • 70 gr sitno seckanih oraha
  • 150 gr šećera u prahu
  • 2 kesice vanilin šećera
  • korica limuna
  • domaći džem
  • malo mleka

Priprema:

Sipajte brašno u činiju, dodajte mast, pa dobro povežite, a onda dodajte i 100 grama šećera u prahu, rendanu koricu limuna, kesicu vanilin šećera, jedno jaje i jedno žumance, mlevene i sitno seckane orahe. Umesite testo u koje ćete po potrebi sipati malo mleka.

Pospite radnu površinu brašnom, pa stavite testo, razvucite ga oklagijom i modlom ili rakijskom čašicom vadite keksiće.

Tepsiju obložite pek papirom, na nju ređajte grancle i pecite na 160 stepeni dok ivice keksića blago porumene.

Spajajte po dva keksića džemom, pa svaku granclu uvaljajte u prah šećer pomešan sa kesicom vanilin šećera.

Prijatno!

(Telegraf.rs)