Kolač sa višnjama, sočan i neodoljiv: Pravi se za tili čas
Poslastica koju mogu da naprave i početnici u kulinarstvu
Ako nemate mnogo vremena za pripremu kolača, a jede vam se nešto slatko, neka vaš izbor bude kolač popularno nazvan "tri čaše" koji se na našim prostorima najčešće pravi sa višnjama.
Naravno, dozvoljene su brojne "varijacije na temu", pa tako umesto višanja možete da stavite rendane jabuke, mak, kokosovo brašno, mlevene orahe... Prednost ovog kolača je što se veoma brzo sprema, nije skup i mogu ga napraviti i apsolutni početnici u kuhinji.
Sastojci:
- čaša brašna (mera je čaša od 200 ml)
- čaša šećera
- čaša griza
- kesica praška za pecivo
- 400 gr višanja
- 2 kašike kukuruznog skroba
- 70 gr putera ili margarina
- čaša mleka
- 70 gr šećera u prahu
Priprema:
U posudi pomešajte brašno, šećer, griz i prašak za pecivo. Dobijenu praškastu smesu za kolač podelite na tri dela.
Oceđene višnje pomešajte sa dve kašike kukuruznog skroba, pa ih stavite sa strane.
U tepsiju koju ste obložili pek papirom ili namazali uljem sipajte trećinu smese od brašna, šećera, griza i praška za pecivo. Poravnajte sloj kašikom, pa sipajte polovinu višanja. Preko višanja sipajte drugu trećinu smese za testo. Odozgo opet stavite višnje, pa ih prekrijte ostatkom praškaste smese za testo.
Rastopite puter (ili margarin), pa mu dodajte mleko i sve dobro izmešajte. Običnom kašikom lagano natopite smesu preko kolača i ostavite da odstoji 20 minuta. Ako kolač ne upije sasvim tečne sastojke, ne brinite - samo pažljivo spustite tepsiju u rernu.
Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 180 stepeni od 35 do 40 minuta.
Preko ispečenog kolača sipajte malo šećera u prahu, pa secite kolač na kocke i služite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)