Starinski recept za kompot od jabuka: Baš onakav kakav su pravile naše bake

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slatki izvor zdravlja

Foto: Shutterstock

Svi poznati recepti imaju svoju domovinu, odnosno zemlju ili kraj gde su nastali, gde su dobili ime i odakle su krenuli na svoj dugi put u svet. 

Neka jela su nastala u Italiji, Španiji, Francuskoj..., a svojim specifičnim ukusima stigla su i u naše krajeve.

Topli i slatki napitak koji nam je stigao iz daleke Istočne Evrope i koji su ljudi s našeg podneblja zavoleli, definitino je kompot.

Miris bakinog kompota koji se širi kućom, jedna je od lepših uspomena iz detinjsta i čini nam se, da ga možemo osetiti i sada.

Kompot od jabuka sigurno će probuditi vaše uspomene, a za manje od 30 minuta u rukama ćete imati čašu toplog kompota, i to baš onakav kakav je spremala baka.

Sastojci:

  • 1 kg jabuka
  • 2 pune kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 limun

Priprema:

Jabuke operite, pa ih iseckajte na veće kocke. Limun takođe operite, pa ga isecite na kolutove.

U šerpu stavite isečene jabuke, cimet, limun i šećer, pa sipajte vodu da ogrezne.

Sve fino promešajte i stavite da se kuva 20 minuta, odnosno dok jabuke ne omekšaju.

Kada je kompot gotov, izvadite limun, pa tečnost zajedno sa jabukama sipaje u veću činiju.

Ostavite ga da se prohladi, pa poslužite.

Video: Brzo, lako, jeftino: Za ovaj recept vam trebaju tost, čokolada i tiganj, a ukus je neprocenjiv

Prijatno!

(Telegraf.rs)