Starinski recept za kompot od jabuka: Baš onakav kakav su pravile naše bake
Slatki izvor zdravlja
Svi poznati recepti imaju svoju domovinu, odnosno zemlju ili kraj gde su nastali, gde su dobili ime i odakle su krenuli na svoj dugi put u svet.
Neka jela su nastala u Italiji, Španiji, Francuskoj..., a svojim specifičnim ukusima stigla su i u naše krajeve.
Topli i slatki napitak koji nam je stigao iz daleke Istočne Evrope i koji su ljudi s našeg podneblja zavoleli, definitino je kompot.
Miris bakinog kompota koji se širi kućom, jedna je od lepših uspomena iz detinjsta i čini nam se, da ga možemo osetiti i sada.
Kompot od jabuka sigurno će probuditi vaše uspomene, a za manje od 30 minuta u rukama ćete imati čašu toplog kompota, i to baš onakav kakav je spremala baka.
Sastojci:
- 1 kg jabuka
- 2 pune kašike šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 limun
Priprema:
Jabuke operite, pa ih iseckajte na veće kocke. Limun takođe operite, pa ga isecite na kolutove.
U šerpu stavite isečene jabuke, cimet, limun i šećer, pa sipajte vodu da ogrezne.
Sve fino promešajte i stavite da se kuva 20 minuta, odnosno dok jabuke ne omekšaju.
Kada je kompot gotov, izvadite limun, pa tečnost zajedno sa jabukama sipaje u veću činiju.
Ostavite ga da se prohladi, pa poslužite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)