Recept za posne lazanje sa spanaćem: Jelo u kome će uživati cela porodica

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jelo koje je zasitno, istovremeno i ukusno

Foto: Shutterstock

Lazanje su postale jedno od omiljenih italijanskih jela na našim prostorima. Sočni sos sa mesom između nekoliko redova tankog testa zaista daje jelo neodoljvog ukusa. Dobra vest je da se mogu napraviti i u posnoj varijanti, a da je ukus jednako dobar.

Jelo koje je zasitno, istovremeno i ukusno, obradovaće stomake vaših dragih ljudi.

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora za lazanje (500 g)
  • 400 g spanaća
  • 500 ml sojinog ili drugog biljnog mleka po izboru
  • 50 g brašna
  • maslinovo ulje
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 500 ml soka od paradajza
  • so, biber
  • sušeni bosiljak
  • sveži bosiljak za dekoraciju

Priprema:

Na maslinovom ulju i malo vode izdinstajte sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Sojine ljuspice potopite u vodi i ostavite oko pola sata.

Dodajte soju crnom luku i sve izmešajte, a onda dodajte i dva čena izgnječenog belog luka. U ovu smesu stavite i sveži ili smrznuti spanać i paradajz-sok, pa ostavite da se malo ukrčka. Sve začinite po ukusu.

Na malo maslinovog ulja propržite dva čena belog luka, dodajte brašno da se proprži još malo, pa u mlazu sipajte biljno mleko i skuvajte bešamel. Začinite ga po ukusu.

Dno posude za pečenje podmažite maslinovim uljem, stavite kore za lazanje, red fila sa spanaćem, prelijte bešamel sosom i tako sve dok imate materijala.

Poslednju koru prelijte paradajz-sokom.

Lazanje prekrijte folijom i pecite na 200 stepeni oko pola sata, potom otkrijte i pecite još 15 minuta.

Gotove lazanje ostavite da se malo ohlade, pa isecite na parčad željene veličine i poslužite.

Servirajte sa listićima svežeg bosiljka.

Prijatno!

(Telegraf.rs)