Rol viršle meke poput pamuka: Jedan sastojak daje im poseban ukus

Vreme čitanja: oko 1 min.

Savršen doručak kojim ćete obradovati ukućane

Foto: Shutterstock

Miris ukusnog i vrućeg peciva punjenog viršlama idealno je za prvi dnevni obrok, ali i kao posluženje za dečje rođendane.

Recept koji preporučujemo razlikuje se od klasičnog recepta za testo po jednom sastojku - kiselom mleku koje mu daje posebnu mekoću. Ujedno, kiselo mleko će produžiti svežinu rol viršlama, pa će moći da stoje nekoliko dana.

Sastojci:

  • 25 g kvasca
  • 150 ml mleka
  • 50 ml vode
  • 90 ml kiselog mleka
  • 50 ml ulja
  • kašičica šećera
  • kašičica soli
  • 450 g mekog brašna tip 400
  • 200 g viršli
  • malo kima
  • jaje za premazivanje

Priprema:

Zagrejte mleko i vodu, skinite sa šporeta, dodajte kvasac, šećer i malo brašna, pa zamutite i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.

Potom ulijte smesu u činiju sa brašnom, dodajte ulje, so i kiselo mleko i zamesite testo.

Ostavite testo pola sata da nadođe, pa ga premesite, napravite loptice i razvucite ih oklagijom. Viršle isecite na komade, pa ih umotajte u testo, poređajte na pleh, premažite umućenim jajetom i pospite kimom.

Ostavite ih još desetak minuta, a za to vreme uključite rernu da se dobro zagreje.

Pecite rol viršle na 220 stepeni dok ne porumene.

Prijatno!

(Telegraf.rs)