Starinski recept za lenju pitu: Mekana i ukusna, topi se u ustima na prvi zalogaj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zasladite se ovim neprevaziđenim kolačem

Foro: Shutterstock

Lenja pita je kolač koji godinama prave domaćice u našim krajevima i  uz čiji ukus su odrastale ganeracije. Ovo je poslastica u kojoj sočna jabuka u kombinaciji sa cimetom, upakovana u nežno testo, budi sva čula.

Većina domaćica i dalje traga za savršenim receptom za testo, te smo za vas pripremili onaj po kom su lenju pitu pripremale naše bake.

Sastojci za kore:

  • 500 g brašna
  • 250 g margarina
  • 250 g šećera
  • 2 jajeta
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1/2 limuna
  • prstohvat soli

Sastojci za fil:

  • 1 kg jabuka
  • 1 kašika mlevenog cimeta
  • 3 kašike griza
  • 2 kašike masti
  • šećer u prahu za posipanje 

Priprema:

Izrendajte jabuke, pa ih ostavite da odstoje pola sata kako bi pustile sok, a onda ih dobro isecedite. U šerpu dodajte mast i jabuke, pa dinstajte nekoliko minuta. Kada jabuke omekšaju, smanjite temperaturu i dodajte cimet i griz, pa sklonite šerpu s ringle.

U veću posudu stavite margarin, šećer, jaja, sok od limuna i mikserom sve dobro umutite. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo, pa zamesite testo i podelite ga na dva dela.

Polovinu rastanjite direktno na dno pleha, okvirnih dimenzija  30x40 centimetara i to će biti donja kora.

Preko donje kore sipajte sav fil i ravnomerno ga rasporedite. Drugi deo testa rastanjite, pa ga stavite preko fila.

Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta, a onda još 10 minuta na 180 stepeni. Kada je gotov, kolač izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi, a onda ga secite na kocke željene veličine i pospite šećerom u prahu. 

Prijatno!

Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja

(Telegraf.rs)