Balon-lepinje sa puterom: Recept za testo koje je lepše od somuna

Vreme čitanja: oko 1 min.

Priprema ovog testa nije previše zahtevna, a ukus je neprevaziđen

Foto: Pixabay

Meko vazdušasto testo koje miriše na puter savršena je osnova svakog doručka. Možete ga kombinovati sa slatkim i slanim namazima, ali i poslužiti uz glavno jelo i sezonsku salatu za ručak ili večeru.

Balon-lepinje posebno su popularne u Turskoj, gde slove za kraljicu svečane trpeze.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • kašičica šećera
  • 170 ml vode
  • čaša jogurta (180 ml)
  • kašičica soli
  • ulje za prženje
  • 50 g putera

Priprema:

Zagrejte vodu tek da se smlači, pa skinite posudu sa ringle, izmrvite kvasac, dodajte šećer i malo brašna. Sve lepo razmutite i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.

Potom preručite aktivirani kvasac u veću posudu, dodajte brašno, so i jogurt, i sve dobro umesite. Posudu sa testom prekrijte krpom ili streč-folijom i ostavite testo da narasta sat vremena na toplom mestu.

Posle sat vremena prebacite testo na pobrašnjenu površinu, još jednom ga premesite, pa formirajte oblik valjka i isecite na osam delova. Svaki deo razvucite oklagijom tako da dobijete lepinju, pa ih sve prekrijte krpom i ostavite da odstoje još deset minuta.

U tiganj sipajte ulje, uključite ringlu na najjaču temperaturu, pa kad se ulje sasvim zagreje, spustite prvu lepinju. Pecite je 30 sekundi, pa je okrenite na drugu stranu i tako radite sve dok se testo ne podigne i ne postane poput balona. Na isti način ispecite preostalih sedam lepinja i vruće ih premažite puterom.

Prijatno!

Video: Potreban je samo minut za preukusan početak dana

(Telegraf.rs)