Ideja za ručak: "Bumbar", delikates od jagnjećih iznutrica

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veoma brzo, jednostavno i ukusno starinsko jelo poreklom iz Bosne i Hercegovine

Privatna arhiva

Bumbar je starinsko jelo koje se uglavnom sprema od jagnjetine, mada može i od mlade teletine, jaretine i prasetine.

U Bosni i Hercegovina ga smatraju za svoje nacionalno jelo, međutim spremaju ga i u Crnoj Gori, sa nešto izmenjenim sastojcima, kao i kod nas u Srbiji, tačnije u Šumadiji, gde je često nezaobilazni deo ponude na svadbenoj gozbi.

Sastojci: 

  • 1 jagnjeća maramica
  • 1 jagnjeće iznutrice: bela džigerica, crna džigerica, srce, bubrezi
  • biber i so po želji
  • 2 lovorova lista (u svaki zamotuljak po jedan)
  • 2 kašike peršuna (sitno iseckanog)
  • 1 kašika crvene začinske paprike 
  • 1 veći crni luk (sitno iseckan)
  • 1 šolja pirinča

Priprema:

Skuvajte jagnjeću iznutricu. Ne predugo, jer iznutrice, potogovo džigerica, mogu da se stvrdnu ako se previše termički obrade. Vodu za kuvanje posolite, pobiberite, dodajte lovorov list. Kada su iznutrice skuvane, iseckajte ih sve na kockice, veličine nešto manje od jednog centimetra.

Skuvajte pirinač.

Jagnjeću maramicu potopite u mlaku vodu, neposredno pre "pakovanja" jela, razvucite je, ali oprezno da se ne pocepa.

Iseckane iznutrice kratko propržite sa predhodno sitno iseckanom i proprženom glavicom crnog luka. U smesu potom dodajte skuvani i proceđen pirinač, so, biber, papriku i sve zajedno umotajte u razvučenu maramicu. Možete da pravite manje bumbarčiće ili jednog velikog. To je stvar ukusa. Ono što je važno jeste da se ceo sadržaj umota u maramicu tako da se dobije zamotuljak.

Privatna arhiva

Pripremljenog bumbara stavite u pleh i pecite u već zagrejanoj rerni na 220°C oko 35 minuta ili dok maramica ne porumeni.

Jelo se služi toplo i, mada prilog nije ni potreban, uz bumbara najlepše paše pečeni krompir. Od salata se lepo slaže mladi luk i zelena salata. Pošto je jelo veoma jako i masno, lepo ide i kašika kisele pavlake uz njega kao dresing.

U nekim krajevima male bumbare preliju i smesom jajeta i pavlake pre nego što ih stave u rernu i tako zapeku.

Video: Od sada ih možete spremati u svojoj kuhinji: Recept za najpoznatija pohovana pileća krilca na svetu

(Telegraf.rs)