Domaće mekike sa povrćem: Jedan sastojak će vas iznenaditi
Doručak za sve generacije
Sigurno ih se sećate još iz vremena kada vam ih je baka spremala dok ste nestrpljivo čekali pored šporeta da zgrabite jednu i izletite napolje. Mogu da se jedu slane i slatke, apsolutno podjednako ukusne ako uz njih uzmete parče sira ili ih samo umočite u šećer.
Mekike su omiljeni doručak, užina ili, pak, večera mnogih. Recepti za njih su česti, uglavnom jednostavni i sa veoma malo varijacija.
Ipak, i pored toga, iznenađenja su i dalje moguća, a ove slane mekike se spremaju sa malim, ali ukusnim obrtom. Naime u njih ide jedan dodatak koji im daje poseban šmek, a u pitanju je - pivo.
Sastojci:
- 1/2 kg brašna
- 200 ml vode (mlake)
- 100 ml piva
- 1 kesica suvog kvasca (7 grama)
- 1/2 kašičice soli
- ulje ili mast za prženje
- 1 veća šargarepa
- 250 grama karfiola
- 250 grama brokolija
- biber po ukusu
- kašičica slatke mlevene paprike
Priprema:
Prosejano brašno pomešajte s kvascem, dodajte so, mlaku vodu i pivo, pa zamesite testo da bude malo ređe nego za hleb.
U testo dodajte jednu izrendanu šargarepu, kao i cvetni deo brokolija i karfiola, iseckane na veličine od oko 1,5 centimetara. Dodajte začine.
Testo mešajte drvenom kašikom sve dok ne počne da se odvaja od zidova vanglice.
Pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste.
U dublji sud stavite dosta ulja (masti), zagrejte ga, smanjite temperaturu i pržite testo – mekike.
Ruke nakvasite u vodi, od naraslog testa kidajte parčiće (veličine male jabuke), razvucite ih u željene oblike, stavite na zagrejano ulje i s obe strane pržite po tri-četiri minuta.
Pržene mekike izvadite iz ulja, stavite na kuhinjski papir da se ulje ocedi i vruće možete da poslužite uz sir, jogurt, kiselo mleko...
Veoma su ukusne ako ih umačete u sos od majoneza i pavlake, koji se lako pravi. Umutite 100 g majoneza i 100 g pavlake, dodajte so, biber, beli luk u prahu i aromatično bilje po sopstvenom ukusu i uživajte u ovom jednostavnom doručku.
Prijatno!
(Ona.rs)