Domaće mekike sa povrćem: Jedan sastojak će vas iznenaditi

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Doručak za sve generacije

Foto: Shutterstock

Sigurno ih se sećate još iz vremena kada vam ih je baka spremala dok ste nestrpljivo čekali pored šporeta da zgrabite jednu i izletite napolje. Mogu da se jedu slane i slatke, apsolutno podjednako  ukusne ako uz njih uzmete parče sira ili ih samo umočite u šećer.

Mekike su omiljeni doručak, užina ili, pak, večera mnogih. Recepti za njih su česti, uglavnom jednostavni i sa veoma malo varijacija. 

Ipak, i pored toga, iznenađenja su i dalje moguća, a ove slane mekike se spremaju sa malim, ali ukusnim obrtom. Naime u njih ide jedan dodatak koji im daje poseban šmek, a u pitanju je - pivo.

Sastojci:

  • 1/2 kg brašna
  • 200 ml vode (mlake)
  • 100 ml piva
  • 1 kesica suvog kvasca (7 grama)
  • 1/2 kašičice soli
  • ulje ili mast za prženje
  • 1 veća šargarepa
  • 250 grama karfiola
  • 250 grama brokolija
  • biber po ukusu
  • kašičica slatke mlevene paprike

Priprema:

Prosejano brašno pomešajte s kvascem, dodajte so, mlaku vodu i pivo, pa zamesite testo da bude malo ređe nego za hleb.

U testo dodajte jednu izrendanu šargarepu, kao i cvetni deo brokolija i karfiola, iseckane na veličine od oko 1,5 centimetara. Dodajte začine.

Testo mešajte drvenom kašikom sve dok ne počne da se odvaja od zidova vanglice.

Pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste.

U dublji sud stavite dosta ulja (masti), zagrejte ga, smanjite temperaturu i pržite testo – mekike.

Ruke nakvasite u vodi, od naraslog testa kidajte parčiće (veličine male jabuke), razvucite ih u željene oblike, stavite na zagrejano ulje i s obe strane pržite po tri-četiri minuta.

Pržene mekike izvadite iz ulja, stavite na kuhinjski papir da se ulje ocedi i vruće možete da poslužite uz sir, jogurt, kiselo mleko...

Veoma su ukusne ako ih umačete u sos od majoneza i pavlake, koji se lako pravi. Umutite 100 g majoneza i 100 g pavlake, dodajte so, biber, beli luk u prahu i aromatično bilje po sopstvenom ukusu i uživajte u ovom jednostavnom doručku.

Prijatno!

(Ona.rs)