Ideja za ručak: Planinski gulaš - zalogaji puni ukusa, aroma i mirisa detinjstva

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gurmanski obrok u kojem će uživati cela porodica

Foto: Shutterstock

Svi vole gulaš, sočan i ukusan, s mirisom koji podseća na detinjstvo i bakinu kuhinju.

Recept koji vam danas predstavljamo je sličnog mirisa, ali posebnog ukusa i arome.

Sastojci:

  • 1 kg svinjske plećke*
  • 300 g junetine
  • 2 kašike ulja 
  • 4 šolje vode
  • 1/2 šolje soka od paradajza
  • 2 srednja crna luka
  • 2 pruta celera
  • 1 kašičica vorčester sosa
  • 2 lovorova lista
  • 2 do 3 kašičice soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 6 srednjih šargarepa
  • 1 velika bela rotkva oljuštena i narezana na kockice 
  • 6 srednjih krompira
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • sezonski mleveni začin
  • peršun za dekoraciju

*ko je ljubitelj, pored svinjskog i junećeg, može staviti i meso divljači

Priprema:

Iseckajte crni luk na krupnije komade i dinstajte ga u nauljenom pekaču. Kad luk postane staklast, ubacite meso iseckano na krupnije kocke. Dodajte četiri šolje vode i dobro promešajte.

Dodajte sok od paradajza, luk, celer, vorčester sos, lovorov list, so i biber, da sve proključa. Smanjite vatru na šporetu, poklopite i kuvajte dva sata, povremeno mešajući. Izvadite lovor, dodajte šargarepu, belu rotkvu i krompir. Pokrijte i kuvajte 40-60 minuta.

Pomešajte kukuruzni skrob i preostalu vodu u glatku smesu, i to dodajte u meso i povrće u pekaču. Kuvajte i mešajte dva minuta ili dok se ne zgusne.

Pred serviranje pospite seckanim peršunom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)