Ideja za ručak: Planinski gulaš - zalogaji puni ukusa, aroma i mirisa detinjstva
Gurmanski obrok u kojem će uživati cela porodica
Svi vole gulaš, sočan i ukusan, s mirisom koji podseća na detinjstvo i bakinu kuhinju.
Recept koji vam danas predstavljamo je sličnog mirisa, ali posebnog ukusa i arome.
Sastojci:
- 1 kg svinjske plećke*
- 300 g junetine
- 2 kašike ulja
- 4 šolje vode
- 1/2 šolje soka od paradajza
- 2 srednja crna luka
- 2 pruta celera
- 1 kašičica vorčester sosa
- 2 lovorova lista
- 2 do 3 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- 6 srednjih šargarepa
- 1 velika bela rotkva oljuštena i narezana na kockice
- 6 srednjih krompira
- 1 kašika kukuruznog skroba
- sezonski mleveni začin
- peršun za dekoraciju
*ko je ljubitelj, pored svinjskog i junećeg, može staviti i meso divljači
Priprema:
Iseckajte crni luk na krupnije komade i dinstajte ga u nauljenom pekaču. Kad luk postane staklast, ubacite meso iseckano na krupnije kocke. Dodajte četiri šolje vode i dobro promešajte.
Dodajte sok od paradajza, luk, celer, vorčester sos, lovorov list, so i biber, da sve proključa. Smanjite vatru na šporetu, poklopite i kuvajte dva sata, povremeno mešajući. Izvadite lovor, dodajte šargarepu, belu rotkvu i krompir. Pokrijte i kuvajte 40-60 minuta.
Pomešajte kukuruzni skrob i preostalu vodu u glatku smesu, i to dodajte u meso i povrće u pekaču. Kuvajte i mešajte dva minuta ili dok se ne zgusne.
Pred serviranje pospite seckanim peršunom.
Prijatno!
(Telegraf.rs)