Francuska supa od luka: Nedeljni ručak i uživanje za sva čula
Još jedna supa za koju možemo reći da "leči", oslobađa sva čula i čiji miris ćete dugo pamtiti
Ovo klasično francusko jelo napravljeno je od karamelizovanog luka i goveđeg bujona i tradicionalno se služi u keramičkom posuđu sa drškom. Mi vam predlažemo ovaj recept ne samo zbog ukusa koji će vas oduševiti, već i zbog kompletnog doživljaja harmonične kombinacije francuske elegancije i rustike kojom možete osvežiti vaš dnevni jelovnik.
Sastojci:
- ½ šolje putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 4 šoljice isečenog crnog luka
- 5 šoljica goveđeg bujona
- 2 kašike belog vina
- 1 kašičica sušenog timijana
- 1 prstohvat soli i bibera po ukusu
- 4 kriške francuskog hleba
- 4 kriške trapist sira
- 2 kriške gauda sira, iseckanog na kockice
- ¼ šoljice rendanog parmezana
Priprema:
Rastopite puter sa maslinovim uljem u loncu od 8 litara, na srednjoj vatri. Dodajte luk i neprestano mešajte dok ne omekša i ne postane staklast. Ne pržite luk.
Dodajte goveđu supu, vino i timijan. Začinite solju i biberom. Pustite da se krčka 30 minuta.
U međuvremenu, zagrejte rernu.
Sipajte supu u vatrostalne činije, u kojima ćete i servirati supu i stavite po jednu krišku hleba na svaku (hleb se može izlomiti na komade ako želite). Na svaku krišku hleba stavite krišku trapista, 1/2 kriške isečenog na kockice gaude i 1 kašiku parmezana.
Stavite činije na pleh iz rerne i pecite u prethodno zagrejanoj rerni dok sir ne dobije mehuriće i lagano porumeni, oko 2-3 minuta.
(Telegraf.rs)