Francuska supa od luka: Nedeljni ručak i uživanje za sva čula

Vreme čitanja: oko 1 min.

Još jedna supa za koju možemo reći da "leči", oslobađa sva čula i čiji miris ćete dugo pamtiti

Foto: Shutterstock

Ovo klasično francusko jelo napravljeno je od karamelizovanog luka i goveđeg bujona i tradicionalno se služi u keramičkom posuđu sa drškom. Mi vam predlažemo ovaj recept ne samo zbog ukusa koji će vas oduševiti, već i zbog kompletnog doživljaja harmonične kombinacije francuske elegancije i rustike kojom možete osvežiti vaš dnevni jelovnik.

Sastojci:

  • ½ šolje putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 4 šoljice isečenog crnog luka
  • 5 šoljica goveđeg bujona
  • 2 kašike belog vina
  • 1 kašičica sušenog timijana
  • 1 prstohvat soli i bibera po ukusu
  • 4 kriške francuskog hleba
  • 4 kriške trapist sira
  • 2 kriške gauda sira, iseckanog na kockice
  • ¼ šoljice rendanog parmezana

Priprema:

Rastopite puter sa maslinovim uljem u loncu od 8 litara, na srednjoj vatri. Dodajte luk i neprestano mešajte dok ne omekša i ne postane staklast. Ne pržite luk.

Dodajte goveđu supu, vino i timijan. Začinite solju i biberom. Pustite da se krčka 30 minuta.

U međuvremenu, zagrejte rernu.

Sipajte supu u vatrostalne činije, u kojima ćete i servirati supu i stavite po jednu krišku hleba na svaku (hleb se može izlomiti na komade ako želite). Na svaku krišku hleba stavite krišku trapista, 1/2 kriške isečenog na kockice gaude i 1 kašiku parmezana.

Stavite činije na pleh iz rerne i pecite u prethodno zagrejanoj rerni dok sir ne dobije mehuriće i lagano porumeni, oko 2-3 minuta.

Video: Tajna se krije u jednom sastojku: Ovako se pravi najukusnija paradajz čorba

(Telegraf.rs)