Zelene palačinke za doručak: Treba vam malo strpljenja i spanaća
Deca ih obožavaju!
Slane palačinke sa spanaćem su zdrav i kreativan doručak koji vole svi, a posebno deca, pogotovo ona koju je teško ubediti da jedu povrće. Palačinke liče na čuveni rolat od spanaća, ali je njihova priprema daleko brža i jednostavnija.
Sastojci:
Za palačinke:
- 300 g brašna (tip 400, meko)
- pola kesice praška za pecivo
- 2 jajeta
- 1 dl ulja
- 2 dl mleka
- 1 dl kisele vode
- kašičica soli
- spanać (oko 150 grama, blanširan i samleven)
Za filovanje:
- 200 g krem-sira ili sitnog sira za mazanje
- 200 g šunke
- 200 g kačkavalja
- pavlaka za dekoraciju (po želji
- parmezan za posipanje (po želji)
Priprema
Uzmite dublju plastičnu posudu i u nju sipajte brašno, prašak za pecivo, dodajte jaja i oko 2 dl mleka, pa sve umutite. Važno je da testo bude gusto i da ga mutite dok ne postane glatko, bez grudvica. Potom dodajte kiselu vodu, još malo umutite, dodajte ulje, promešajte i ostavite da odstoji 10-ak minuta.
Za to vreme u kipuću i posoljenu vodu spustite spanać, svež i opran ili odleđen, da se izblanšira na kratko. Dobro iscedite vodu iz njega i umutite ga u testo za palačinke.
Temperatura na kojoj se palačinke peku mora biti visoka. U tiganj sipajte ulje, pa kad se zagreje izručite ulje tako da tiganj ostane mastan. Vratite ga na ringlu i onda sipajte kutlačom testo, koje treba da bude ravnomerno raspoređeno po tiganju.
Čim se ispeče jedna strana palačinke, okrenite je na drugu stranu i pecite isto koliko i prvu (otprilike oko 1 minut).
Gotove palačinke poređajte na plitak tanjir i filujte.
Filovanje
Premažite svaku palačinku sirom, stavite dva lista šunke, malo rendanog kačkavalja i umotajte ih ili složite na trougao, kako vam se više sviđa.
Ako želite da izgledaju posebno dobro, kad ih umotate možete da ih poređate jednu pored druge, premažete kiselom pavlakom i odgozgo pospete parmezanom, a potom isečete na veličine zalogaja i tako poslužite kao mini rolate.
Prijatno!
(Telegraf.rs)