Planinski doručak: Napravite zlatiborsku komplet lepinju, sa malim dodatkom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pre nego što se zatrčite u kuhinju, upamtite - nema komplet lepinje bez pretopa

Printskrin: YouTube/Beogradska hronika Jutarnji program

Zlatiborski kraj je prepoznatljiv po veoma jednostavnom i brzom receptu za doručak (ili neki drugi međuobrok) s nogu, koji jednostavno nazivaju - komplet lepinja.

Pre nego što se zatrčite u kuhinju, upamtite - nema komplet lepinje bez pretopa. Za one koji ne znaju, pretop je ostatak svinjske ili jagnjeće istopljene masti koja ostaje posle pečenja i od presudnog je značaja za ukus ovog užičkog specijaliteta.

Sastojci:

(za četiri lepinje)

za testo:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mlake vode
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1 kvasac

za fil:

  • 200 g kajmaka
  • 4 jajeta
  • pretop 
  • rendani tvrdi sir
  • po prstohvat ljute tucane paprike

Priprema:

Zamesite brašno i so.

U mlaku vodu pomešajte kvasac i šećer i pustite da nadođe.

U brašno dodajte ulje i nadošli kvasac i ostavite na toplom da testo nadođe.

Podelite ga na četiri dela i od svakog napravite lepinju.

Pecite na podmazanom plehu na 250 stepeni 20-ak minuta. Lepinje izvadite i prekrijte krpom da malo omekšaju. Svaku lepinju potom presecite na pola.

Donji deo namažite kajmakom i prespite po jedno umućeno jaje.

Premazane polutke ubacite u rernu da se malo zapeku, potom ih izvadite, dodajte rendani tvrdi sir, po prstohvat tucane ljute paprike i svaku pospite pretopom.

Poklopite sa gornjim delom lepinje i uživajte u ukusima planinskog kraja.

Video: Recept za najukusniji doručak: Pogačice sa mesom zbog kojih ćete zaboraviti na pekaru

(Telegraf.rs)